Economie

„Glasvezel heeft de toekomst”

DEN HAAG (ANP) – De glasvezelinfrastructuur heeft de toekomst voor snel internet via een vaste lijn. Dat was dinsdag de boodschap van telecomconcern KPN bij een presentatie van de toekomstige plannen op het gebied van netwerkuitbreiding.

15 December 2009 14:58Gewijzigd op 14 November 2020 09:22

Glasvezel is volgens KPN–bestuurder Baptiest Coopmans belangrijk voor toekomstige ontwikkelingen, zoals telewerken, zorg op afstand en een duurzame samenleving. Daarvoor zijn volgens het bedrijf supersnelle internetverbindingen nodig. „Glas is hierin superieur", aldus Coopmans.KPN hield het afgelopen jaar proeven onder ongeveer 900.000 huishoudens in tien Nederlandse plaatsen. De helft van de huishoudens werd aangesloten op glasvezel tot het huis (FttH), de andere helft kreeg glasvezel tot de straatkast (FttC).

Niet iedereen is zo zeker over de toekomstbestendigheid van glasvezel. Chris Fonteijn, voorzitter van telecomwaakhond Opta, zei vorige week tijdens een congres dat het niet zeker is of consumenten straks echt meer kunnen doen met een glasvezelaansluiting dan met een internetverbinding via de kabel of met een koperverbinding.

KPN zet niet alleen in op glasvezel. Dinsdag maakte het bedrijf ook bekend dat het bestaande kopernetwerk ook wordt opgewaardeerd. Door gebruik te maken van de zogenoemde VDSL–techniek kan KPN een deel van de klanten (50 procent) sneller internet bieden. Ongeveer 80 procent van de klanten kan vanaf de zomer van 2010 bovendien gebruikmaken van de interactieve televisiediensten van KPN.

KPN wil echter voornamelijk het aantal klanten van glasvezel tot het huis (FttH) uitbreiden. In 2012 mikt het bedrijf op 1,1 tot 1,3 miljoen klanten.

KPN biedt klanten van glasvezel tot het huis drie zogenoemde ’triple play’ pakketten (internet, televisie en telefonie) van respectievelijk 65, 80 en 110 euro. „In de toekomst wordt de uploadsnelheid gelijk aan de downloadsnelheid. Dat was een van de belangrijkste verzoeken van klanten", zei Coopmans.

Uit de proef bleek dat binnen acht á tien maanden ongeveer 30 procent van de aangesloten huishoudens overstapte op FttH. Over een langere termijn verwacht KPN dat uiteindelijk 60 procent van de aangesloten huishoudens overstapt. Rond 2020 zal volgens het bedrijf tussen de 30 en 60 procent van de Nederlandse huishoudens aangesloten zijn op glasvezel.

De verbindingen worden aangelegd door kabelbedrijf Reggefiber, waarmee KPN een samenwerkingsverband heeft. „De investeringen voor de aanleg lopen ook via deze joint venture", aldus Coopmans. Daarnaast zal het bedrijf 75 á 150 miljoen euro per jaar investeren om klanten op glasvezel aan te sluiten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer