Economie

„Stap naar rechter om hoge exitbonus”

Minister Bos van Financiën vindt dat bedrijven vaker naar de rechter moeten stappen om een hoge vertrekvergoeding in een oud arbeidscontract aan te vechten.

ANP
15 December 2009 09:45Gewijzigd op 14 November 2020 09:22

Bos zei dat maandag bij de presentatie van een rapport over de naleving van de gedragscode (code-Tabaksblat) van beursbedrijven.Bos constateerde dat de grootste afwijkingen ten opzichte van de zogenoemde ”corporate governance code” nog zitten bij het geven van vergoedingen aan vertrekkende bestuurders, vaak met het argument dat het om oude contracten gaat.

Bos riep bedrijven op dat argument niet „klakkeloos” te hanteren. Bestuurders die vinden dat een vertrekregeling niet is uit te leggen „aan het eigen personeel en aan de boze buitenwereld”, moeten de regeling volgens Bos gewoon aanvechten.

Hij deed dat zelf sinds de staat eigenaar is van ABN AMRO. „Soms heeft dat succes, soms niet.” Hij riep ook aandeelhouders op activistischer te zijn tegen te hoge beloningen.

Een commissie onder leiding van de vroegere financiële topman van Aegon Jos Streppel, stelde gisteren met Bos dat Nederlandse beursvennootschappen in de AEX nog duidelijker moeten aangeven waarom ze bonussen verlenen.

De bedrijven „zouden meer aandacht moeten besteden aan de verantwoording van de prestatiecriteria.”

De commissie vindt dat de bedrijven „op onderdelen van het beloningsbeleid nog behoorlijke stappen moeten maken.” Wel is het zo dat het totaalbedrag aan beloningen van bestuurders in 2008 is gedaald.

Het aantal keren dat met redenen omkleed is afgeweken van de code is stabiel gebleven. Toch vindt de commissie dat juist hier nog wel werk moet worden verricht. „De prestatiecriteria zijn niet allemaal duidelijk en de verantwoording achteraf is nog niet voldoende goed.”

Streppel overhandigde zijn rapport aan drie ministers. Behalve Bos waren dat Van der Hoeven van Economische Zaken en Hirsch Ballin van Justitie.

Streppel pleitte verder voor ‘burgerschap’ bij de aandeelhouder. Die mag wettelijk weliswaar geheel voor zijn eigen financiële gewin gaan, maar dat ontslaat hem niet van de verantwoordelijkheid „redelijk en billijk” te handelen. „Het is niet zo dat ze voor eigen gewin alle dingen die wij wenselijk aten in de maatschappij, met voeten mogen treden”, aldus Streppel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer