Annie Schreijer doet niet dik
Stiepelteken
CDA-Kamerlid Annie Schreijer is de nuchterheid zelve. Samen met haar man Jan runt ze een varkenshouderij in het Overijsselse Hengevelde. Ze houdt niet van dikdoenerij.Drie jaar geleden moest er een nieuw CDA-fractiebestuur worden gevormd. Voor sommige Kamerleden is dat een doel op zichzelf, ijdel en ambitieus als ze zijn. Er was veel gedoe over. Plotseling roerde Schreijer zich. „Ik kom overal in het land”, zei ze met haar Twentse tongval, „en nog nooit heeft iemand gevraagd: Zeg Annie, zit jij in het fractiebestuur?” De kou was gelijk uit de lucht.
Maar Schreijer is ook niet iemand die zich de kaas van het brood laat eten. Vorige week meldde het Nederlands Dagblad dat het CDA een religieus symbool in zijn fractiekamer heeft opgehangen. Het was een initiatief van Schreijer.
De Italiaanse discussie over kruissymbolen in openbare gebouwen had haar op een idee gebracht. „Ik dacht: wat hebben we als fractie zelf aan de muur hangen? Alleen maar posters van Jan Peter Balkenende.” Nee, dat was toch wat magertjes. Schreijer, van rooms-katholieken huize, maakte met manlief een Twents eikenhouten ”stiepelteken”, een soort kruissymbool.
De CDA-fractie nam het met een daverend applaus in ontvangst. Nu, te midden van het tumult over mijters en kerstbomen, heeft het een prominente plek in de fractiekamer. Schreijer is er trots op. „Je staat ergens voor, en dat mag je laten zien ook. Kom nou toch!”
PJD
Grateful
De Kamer debatteerde vorige week uitvoerig over de begroting van Sociale Zaken. Minister Donner had het overleg vooraf al op scherp gezet door op televisie te verkondigen dat oudere werknemers door het accepteren van een lager salaris aantrekkelijker konden worden voor werkgevers. Vakbonden, oppositiepartijen en zelfs de coalitie reageerden geschokt op de proefballon. De kritiek in de Kamer was woensdag dan ook niet van de lucht.
Het deed Donner donderdag bij aanvang van zijn betoog verzuchten: „De oogst was gisteren weer rijk. Er waren enkele complimenten. Er waren veel verwijten en er waren vooral indringende vragen.”
Om zijn gevoelen bij de beantwoording van die vele vragen te omschrijven, verwees de CDA-bewindsman naar gelovige Britse huisvaders, die voor aanvang van de maaltijd bidden: „For what we are about to receive, make us truly grateful, o Lord” (voor wat we dadelijk mogen ontvangen, maak ons oprecht dankbaar, o Heer).
Volgens Donner gaat het verhaal dat in de Britse marine ten tijde van viceadmiraal Nelson dit gebed ook gepreveld werd door de matrozen vlak voordat ze de volle laag kregen van een vijandelijk schip.
Donner gaf aan dat hij die gedachte ook regelmatig heeft, vlak voor de aanvang van een Kamerdebat. „For what we are about to receive, make us truly grateful. Ik laat even in het midden of ik daarbij de gevoelens heb van de Britse huisvader of van de Britse matroos.”
MtB
Populair
Het eind van het jaar nadert, dus komen allerlei organisaties in het geweer om de politicus van het jaar aan te wijzen. D66-voorman Pechtold gaat dit jaar met de meeste eer strijken. In de jaarlijkse verkiezing van actualiteitenrubriek EénVandaag staat de democraat bovenaan. Ook de jongeren wezen hem aan als topper. Tot slot betitelde de parlementaire pers hem als de nummer één. Tweede Kamerleden maakten een andere keus. Zij wezen VVD’er Rutte aan als de beste.
Bewondering is er voor Pechtold omdat hij eigenhandig zijn partij uit het slop haalde. In de peilingen staan de democraten al weken op zo’n twintig zetels. Niemand die meer denigrerend spreekt of schrijft over „het kereltje Pechtold.”
Vanwaar komt nu de populariteit van Pechtold vandaan? Zelf schrijft hij die vooral aan de duidelijkheid die D66 tegenwoordig uitstraalt. Dat zijn partij in de aanloop naar de Europese verkiezingen, dit voorjaar, een duidelijk ja liet horen voor de Europese Unie heeft de partij geen windeieren gelegd, denkt Pechtold.
Het zal ongetwijfeld meespelen, maar iedereen die de bewegingen van de D66-voorman in het Haagse volgt weet dat er heel wat anders aan de hand is. Pechtold is degene die PVV-voorman Wilders regelmatig aanpakt in debatten. Blijkbaar wordt dat gedrag door kiezers bijzonder gewaardeerd.
Iemand die deze conclusie onderschrijft is… PVV-voorman Wilders zelf. Twee jaar geleden zette de parlementaire pers Pechold en Wilders op respectievelijk de eerste en de tweede plaats als politicus van het jaar.
Wilders zei toen in een onverwachte vlaag van openhartigheid hoe het er aan toe gaat tussen de twee tegenpolen: „Ik heb Pechtold graag als tegenstander. Hij is een goede debater. Als hij mij of iemand van mijn fractie aanvalt, groeit hij een zetel in de peilingen en de PVV ook. Dus gaan we zo door.”
GV
Trekker
Wie nooit politicus van het jaar is geweest en het ook nooit worden zal, is de SGP’er mr. G. Holdijk. Wie de man enigszins kent, barst bij de combinatie ”Holdijk” en ”politicus van het jaar” bijna in een schaterlach uit. Holdijk is eerder de anti-politicus van het jaar.
Wars van opsmuk, scoringsdrang en machtsspelletjes, wandelt de conservatief ingestelde SGP-senator nagenoeg geruisloos door de gangen van het Binnenhof, dankzij zijn onverstoorbaarheid vele functies combinerend, jaar na jaar zijn gedegen inbreng leverend. Zelfs binnen zijn eigen partij valt hij nauwelijks op.
Behalve dan afgelopen zaterdag. Op zijn boerderij in Uddel werd de 65-jarige senator tot zijn eigen verbazing bezocht door een groepje redactieleden van het SGP-studieblad Zicht. Na 33 jaar lid te zijn geweest van de redactie van dit blad (waarvan 19 jaar als redactievoorzitter), een tijd waarin hij 74 doorwrochte artikelen aanleverde, vindt de Veluwenaar het tijd om te vertrekken.
Het speciaal aan hem gewijde nummer van Zicht, dat hij zaterdag kreeg overhandigd, bevat allerlei artikelen over thema’s die Holdijk sterk bezighouden, zoals de verhouding tussen kerk en staat. Wie dat te zware kost vindt, kan op een heel andere manier van het nummer genieten. Op de voorkant prijkt een foto waarop ‘boer’ Holdijk een mooie, oude trekker uit 1947 bestuurt. „Die heeft mijn man vorig jaar laten opknappen”, vertelde zijn vrouw aan de Zichtredactie, „Hij is er apetrots op.”
AdJ
Agenda
De Tweede Kamer heeft de begrotingsbehandelingen van de afzonderlijke departementen vorige week afgerond. Deze laatste week voor het kerstreces zijn er tal van kleinere onderwerpen die de aandacht van de Kamerleden vragen. Morgen debatteert de Kamer onder meer over een veroordeelde pedoseksueel die niet meer in Eindhoven mag wonen. Woensdag staat een debat over de najaarsnota aangekondigd en over de DSB Bank. Donderdag zijn er spoeddebatten over het afluisteren van Telegraafjournalisten door de AIVD en over hoge babysterfte onder allochtonen.
Uitspraak van de week
„Albert Heijn let op de kleintjes, maar Piet Hein pakt de kleintjes.”