Economie

„Onzekerheid voert boventoon bij boeren”

Toen het politieke debat over de Q-koorts deze week achter de rug was, stuurde de land- en tuinbouworganisatie LTO donderdagmiddag twee uitnodigingen voor bijeenkomsten met boeren de deur uit. Vrijdagmiddag was de tweede in Heerde.

11 December 2009 21:52Gewijzigd op 14 November 2020 09:21

„De onzekerheid voerde de boventoon”, zegt de voorzitter van de LTO-vakgroep schapenhouderij, Nico Verduin, na afloop. „Er staan nog allerlei vragen open. Over wel of niet vaccineren bijvoorbeeld. Maar ook over het afvoeren van gezonde dieren. Gelukkig is er geen sprake van ruiming. Maar wij vinden het ook helemaal niet nodig dat gezonde dieren naar het slachthuis gaan. Die horen gewoon op het bedrijf.”Valt daar nog aan te ontkomen?

„Ja, dat hopen wij wel. Er is geen enkel argument om ze af te voeren. Ze vormen geen bedreiging voor de volksgezondheid. Bovendien zou het afvoeren van gezonde dieren ons plaatsen voor grote ethische vragen van de proportionaliteit. Samen met de dierenartsen trekken we daarin één lijn. Ik denk dat dit wel wordt gehonoreerd.”

Hoe was de stemming tijdens de bijeenkomsten?

„Gemengd. De een was boos, de ander verdrietig. Toch was het heel goed om naar elkaar te luisteren. We hebben die twee bijeenkomsten in korte tijd georganiseerd. Pas donderdag hebben we de e-mail de deur uit gedaan. De eerste bijeenkomst was direct donderdagavond al in Rosmalen. Daar hadden we meer dan honderd man. In Heerde waren vanmiddag zo’n 70 schapen- en geitenhouders. Uit alle provincies. Ik denk dus bijna de helft van alle 400 betrokken boeren zich heeft laten zien. En dat binnen twee dagen. Dan moet er wel iets aan de hand zijn.”

Konden de boeren u nog wat nieuws vertellen?

„Er zijn kinderen die niet op feestjes worden genodigd omdat ze van een geitenhouderij komen. Dat tekent de maatschappelijke angst die er rond geiten is gekomen. Daar zullen we rekening mee moeten houden.

Verder gaan we naar aanleiding van opmerkingen uit de zaal de huidtest opnieuw bekijken. Die is veel goedkoper dan bloed- of melktests.”

In hoeverre speelt het trauma van de MKZ-ruimingen een rol?

„Ik zou graag zeggen van niet. De Q-koorts is een heel andere ziekte, die op de dieren zelf nauwelijks effect heeft. In sommige landen, zoals Canada, heeft men er niets aan gedaan en is de ziekte vanzelf verdwenen. Hoewel de ziekte nergens met zo’n omvang naar voren is gekomen als in Nederland.

Vandaag was er iemand in de zaal wiens boerderij vanwege MKZ was geruimd. Dat bracht natuurlijk gelijk een sterke emotie mee.

Rond de MKZ-crisis hebben we gezien hoe sterk de zaak uit de hand loopt als je niet mag inenten. Dan krijg je heel idiote toestanden, met een ring van ruimingen rond een besmet bedrijf. Gelukkig mogen we nu wel vaccineren. Daarmee hopen we te beperken dat er veel dieren naar het slachthuis moeten.”

Meer over
Q-koorts

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer