IPhone in China
De verkoop van de iPhone in China valt tegen. Toen Apple via het Chinese telecombedrijf ChinaUnicom op de grootste markt ter wereld binnenkwam, waren de verwachtingen hooggespannen. Maar de verkoop liep de eerste weken bepaald niet storm. ChinaUnicom verkocht de eerste dagen na de introductie maar 5000 toestellen. Dat staat in schril contrast met Zuid-Korea, waar telecombedrijf KT al 60.000 bestellingen binnenhad voordat de iPhone werd geleverd.
De voornaamste oorzaak voor de lage verkoopcijfers is waarschijnlijk de prijs. Zonder abonnement kost de iPhone 3GS in China 6999 yuan (bijna 700 euro). Dat is veel duurder dan in het buitenland, en bijvoorbeeld ook bijna een kwart meer dan men er in Hongkong voor moet betalen. Chinezen die daartoe de kans zien, kopen het toestel dan ook liever in het buitenland.
Prijs voor hackers
Het Israëlische bedrijf Gold Lock heeft een prijs van een kwart miljoen dollar uitgeloofd (170.000 euro) voor het hacken van een versleuteld telefoongesprek dat het bedrijf op zijn website heeft geplaatst. Wie als eerste een kloppend transcript van het gesprek instuurt, krijgt voor 250.000 dollar aan goud uitgereikt en een baan bij het bedrijf aangeboden.
Het bedrijf had al eerder een prijs van 100.000 dollar uitgeloofd. De belangstelling viel Gold Lock echter tegen. Het bestand is duizend keer gedownload. Een hogere beloning moet meer belangstellenden trekken.
Het telefoongesprek dat moet worden gehackt, duurt tien minuten. Technologie zorgt ervoor dat de sleutels per gesprek automatisch een paar keer wijzigen. Dat maakt het moeilijk om de encryptiealgoritmes te ontrafelen.
De oplossing moet voor 1 februari binnen zijn, maar Gold Lock is ervan overtuigd dat het de prijs niet zal uitreiken.
Privélaptop werkt
Steeds meer bedrijven staan werknemers toe hun privélaptop als standaard-pc voor het werk gebruiken. Ruim vier van de tien bedrijven hebben hier regels voor opgesteld. Dat blijkt uit een peiling van advies- en onderzoeksbureau Gartner.
Dit jaar gebruikt gemiddeld 10 procent van de medewerkers in de onderzochte bedrijven een zelfbetaalde notebook als primaire werkmachine. Medio 2010 zal dat aandeel zijn opgelopen tot 14 procent, verwachten de ondervraagden in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.
Bij 48 procent is zakelijk gebruik van privélaptops zonder meer verboden, terwijl 43 procent van de bedrijven specifieke regels heeft uitgevaardigd.
Pompeii op Google
Google Street View wordt steeds boeiender. Steeds meer steden zijn in online driedimensionaal te bewonderen.
Google heeft nu ook de oude stad Pompeii toegevoegd aan Street View. Bezoekers kunnen nu een virtuele tocht maken langs de ruïnes en standbeelden van de oude Romeinse stad. Nog even en op vakantie gaan is niet meer nodig.
Het Italiaanse ministerie van cultuur hoopt dat de samenwerking met de zoekgigant leidt tot meer toerisme naar de opgraving, aldus persbureau Ansa.
Vanaf de lancering is Google Street View al geplaagd door kritiek. Zo werden mensen herkenbaar in beeld gebracht. Sommige landen, waaronder Zwitserland, hebben zelfs overwogen om Google Street View volledig te verbieden. Als reactie op de kritiek heeft Google de gezichten van mensen en kentekens van auto’s met software onherkenbaar gemaakt. Verder heeft Google het verwijderen van beelden eenvoudiger gemaakt.