Opinie

Fout op fout

Het rapport dat het Crisis Onderzoeksteam (COT) woensdag presenteerde, biedt een onthutsend beeld over de gang van zaken op de avond van 22 augustus op het strand van Hoek van Holland. Alles wat fout kon gaan, ging ook echt fout.

10 December 2009 10:36Gewijzigd op 14 November 2020 09:20

Het door het bureau Tridee georganiseerde dansfeest Sunset Grooves liep uit op een geweldsorgie. Driehonderd hooligans gingen eerst met de feestende menigte op de vuist en stuurden daarna welbewust aan op een harde confrontatie met de politie. Daarbij werden de aanwezige agenten zodanig in het nauw gedreven dat ze hun vuurwapens moesten grijpen. De gevechten leidden er uiteindelijk toe dat er een dode en tientallen zwaargewonden vielen te betreuren.Eerder deze week werden vijf agenten die bij het schietincident waren betrokken, ontslagen van rechtsvervolging. Het openbaar ministerie is na onderzoek tot de conclusie gekomen dat de betrokken politiemensen uit noodweer hebben gehandeld. Dat de officier van justitie de zaak seponeert en het dus niet aan laat komen op een proces, wijst uit dat er bij hem geen spoor van twijfel is over de ernst van de situatie. De agenten hadden geen andere keus hadden dan te schieten.

De mannen die op het strand de problemen hebben moeten oplossen, treft dus geen blaam. Dat ligt anders met degenen die leiding moesten geven aan het politieoptreden. Het COT-rapport dat woensdag vrijkwam, maakt pijnlijk duidelijk hoe leidinggevenden de ene fout op de andere stapelden. Dat had dramatische gevolgen.

Vooraf maakten de politiechefs de inschatting dat het een vrolijk feest van ongeveer 15.000 bezoekers zou worden. Een dag voor het festijn kregen ze informatie dat een groep hooligans van plan was onrust te stoken. Daar werd niet adequaat op gereageerd. Op de avond zelf was de bevelsstructuur onduidelijk; de agenten wisten niet wie de leiding had en wat ze moesten doen. De commandant was bovendien een tamelijk onervaren politieofficier. Hij verzuimde de hulp van de ME in te roepen. Verder werden de drie eindverantwoordelijken, de burgemeester, de korpschef en de hoofdofficier van justitie erg laat geïnformeerd.

Vooralsnog zien deze drie eindverantwoordelijken geen aanleiding om persoonlijke conclusies te trekken uit de bevindingen van het COT. Wel zal het politieapparaat worden gereorganiseerd en wil korpschef Meijboom disciplinaire maatregelen nemen tegen een aantal politiefunctionarissen.

Of de Rotterdamse politiechef daarmee wegkomt, is nog maar de vraag. Volgende week vergadert de gemeenteraad van de Maasstad over het COT-rapport. Inmiddels zijn er fractievoorzitters die hun messen slijpen.

Burgemeester Aboutaleb lijkt iets meer in de luwte te staan. Gisteren zei hij alle conclusies en aanbevelingen van het COT over te nemen. Dat is mooi. Verder wees hij erop dat het echte probleem het ontoelaatbare gedrag van voetbalhooligans is. Dat is waar. Maar er is ook een burgemeester die steken heeft laten vallen. Daar zal de raad volgende week ook over moeten spreken. Het kan niet zo zijn dat mensen lager in de organisatie moeten boeten, terwijl de leiding ook faalde.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer