Binnenland

Forse kritiek op autoriteiten om strandrellen

ROTTERDAM – De politie, de gemeente Rotterdam, justitie en de organisatie van het strandfeest Veronica Sunset Grooves. Allemaal hebben ze schuld aan het desastreuze verloop van het gratis dancefeest op 22 augustus in Hoek van Holland. Fout werd op fout gestapeld, concludeert het Instituut voor Veiligheids– en Crisismanagement (COT).

Binnenlandredactie
9 December 2009 14:52Gewijzigd op 14 November 2020 09:20
Politie, justitie en de gemeente Rotterdam hebben fout op fout gestapeld rondom het ernstig uit de hand gelopen strandfeest in Hoek van Holland. Tijdens de rellen keerden Feyenoord-hooligans zich met ongekend geweld tegen de politie. Dat concludeert het C
Politie, justitie en de gemeente Rotterdam hebben fout op fout gestapeld rondom het ernstig uit de hand gelopen strandfeest in Hoek van Holland. Tijdens de rellen keerden Feyenoord-hooligans zich met ongekend geweld tegen de politie. Dat concludeert het C

Het COT spreekt in het rapport van „ongecoördineerde vergunningverlening, routinematige voorbereiding, onvoldoende risico–inschatting, onvoldoende rechtdoen aan dreigingsinformatie, onduidelijke commandostructuur en een verwarrende briefing voorafgaand aan het evenement”. Ook constateert het COT „een ontoereikende reactie op incidenten en ontwikkelingen tijdens het evenement in de eerste uren en het veel te laat inlichten van de korpsleiding, burgemeester en hoofdofficier van justitie”. Volgens de onderzoekers had de korpsleiding onvoldoende zicht op de voorbereidingen van het evenement.Burgemeester Aboutaleb neemt alle conclusies en aanbevelingen over. Daarom heeft hij besloten tot een „organisatorische aanpassing”.

Volgens het COT had de dreigingsinformatie die bij de politie beschikbaar was voorafgaand aan het evenement, reden moeten zijn om te heroverwegen of het gratis strandfeest door moest gaan. In ieder geval hadden er aanvullende maatregelen moeten worden getroffen, zoals het beschikbaar hebben van mobiele eenheid. „Dit is ten onrechte niet gebeurd”, constateert het COT. „Aan het begin van het evenement waren er allerlei signalen dat het mis zou gaan. Deze signalen zijn onvoldoende onderkend”.

„De burgemeester en hoofdofficier zijn ten onrechte niet ingelicht over de voorbereiding van het evenement en de gebeurtenissen tijdens het evenement”, aldus het COT. „De korpsleiding had onvoldoende zicht op de voorbereidingen van het evenement en is tevens ten onrechte niet ingelicht over de dreigingsinformatie en de gebeurtenissen”.

Zowel de korpsleiding als de burgemeester en de hoofdofficier dragen daar volgens het COT ook zelf verantwoordelijkheid voor. „Zij hadden zich zeker moeten stellen dat het bestaande protocol voor informatievoorziening aan de driehoek werd nageleefd, zodat zij steeds tijdig en volledig zouden worden geïnformeerd”. Ook werd het Aboutaleb, hoofdofficier van justitie Henk Korvinus en korpschef Aad Meijboom kwalijk genomen dat zij pas de volgende ochtend om 8.00 uur bijeenkwamen.

Aboutaleb heeft al maatregelen genomen. „De korpsleiding heeft de aanbevelingen uit de eerste ’quick scan’ naar het politieoptreden met onmiddellijke ingang ingevoerd. Een van de maatregelen die de politie heeft genomen is de instelling van een evenementencommissaris. De korpsleiding van de politie heeft conform die aanbevelingen de informatievoorziening tegen het licht gehouden en verstevigd”, aldus de burgemeester.

De leiding van de politie Rotterdam–Rijnmond gaat ervoor zorgen dat de bestaande afspraken over de informatievoorziening aan de leiding van het Openbaar Ministerie en de burgemeester van Rotterdam beter worden nageleefd, stelt Aboutaleb. De politie voorziet voortaan de andere betrokkenen bij een evenement waarvoor een vergunning nodig is, van een risicobeoordeling. Ook wordt er gesneden in het aantal evenementen.

Aboutaleb en Meijboom kondigden aan dat ze zich tot het uiterste inzetten om ervoor te zorgen dat een dergelijk incident niet meer gebeurt. „Als het stormt, hoort een kapitein op de brug te staan”, zei Meijboom.

De Rotterdamse politiek reageerde verbijsterd op de harde conclusies uit het rapport, maar wilde zelf nog geen conclusies trekken. De PvdA, de grootste partij in Rotterdam, eist personele consequenties bij de politie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer