Politiek

„Gelijkheidsdenken discrimineert”

Het dominante gelijkheidsdenken in Nederland leidt ertoe dat rechten van minderheden onder druk komen te staan. Daarom is aanpassing van de Algemene wet gelijke behandeling nodig.

Redactie politiek
9 December 2009 11:19Gewijzigd op 14 November 2020 09:20
GOUDA – Het dominante gelijkheidsdenken in Nederland leidt ertoe dat rechten van minderheden onder druk komen te staan. Dat stelt het wetenschappelijk instituut voor de SGP, de Guido de Brès-Stichting. - Foto RD
GOUDA – Het dominante gelijkheidsdenken in Nederland leidt ertoe dat rechten van minderheden onder druk komen te staan. Dat stelt het wetenschappelijk instituut voor de SGP, de Guido de Brès-Stichting. - Foto RD

Dat stelt het wetenschappelijk instituut voor de SGP, de Guido de Brès-Stichting, in de notitie ”Gedwongen gelijkheid, verdrongen vrijheid”, die dinsdag werd gepresenteerd.De SGP noemt het zorgwekkend dat de intolerantie in de samenleving toeneemt tegen mensen en instellingen die het niet eens zijn met de heersende moraal. Mensen die bijvoorbeeld bezwaren hebben tegen gelijkschakeling van homo- en heteroseksualiteit krijgen al snel het verwijt dat ze discrimineren.

Het wetenschappelijk instituut voor de SGP pleit voor een evenwichtige balans tussen het gelijkheidsbeginsel enerzijds en de klassieke vrijheidsrechten (godsdienst, meningsuiting, vereniging en onderwijs) anderzijds. Alleen dan blijft er ook voor identiteitsgebonden instellingen ruimte om vanuit een eigen overtuiging een bijdrage aan de maatschappij te leveren.

Deze ruimte moet nadrukkelijker dan nu in de Algemene wet gelijke behandeling worden vastgelegd. De SGP wil de ruimte die bijzondere scholen hebben voor een eigen beleid ook toekennen aan instellingen op levensbeschouwelijke grondslag in andere sectoren van de samenleving, waaronder welzijnsinstellingen.

In de notitie, die geschreven is door medewerker W. J. van Berkum van het SGP-instituut, staat ook een tekst die daarvoor gebruikt zou kunnen worden: „Een verschil van behandeling op grond van eisen die verband houden met godsdienst of levensovertuiging vormt geen discriminatie wanneer deze eisen gezien de grondslag van de instelling wezenlijk, legitiem en gerechtvaardigd zijn.”

De SGP is blij met de nieuwe formulering van de uitzonderingsbepaling voor het bijzonder onderwijs die de Raad van State heeft voorgesteld en die het kabinet wil overnemen. De partij is niet blij met de toevoeging die het kabinet wil, namelijk dat de vrijheid van onderwijsinstellingen niet zo ver gaat dat ze discriminatoire eisen mogen stellen die op bepaalde persoonskenmerken zien. Dat lijkt te veel op de enkelefeitconstructie die nu ook in de wet staat en die in de praktijk leidt tot onduidelijkheid, aldus de SGP.

In de nota pleit het wetenschappelijk instituut voor afschaffing van de Commissie Gelijke Behandeling. In geval van conflicten moet de rechter uitspraak doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer