Ouders slachtoffer strandrellen „achterdochtig”
HILVERSUM - De ouders van Robby van der Leeden, die bij de rellen op en rond het strandfeest in Hoek van Holland door een politiekogel werd gedood, zijn er nog niet van overtuigd dat de politie heeft geschoten om zich het vege lijf te redden. Dat zei hun advocaat Max Moszkowicz jr. gisteren in het tv-programma Nova.
Volgens Moszkowicz zijn nog tal van vragen niet beantwoord. Een daarvan is waarom sommige agenten gericht hebben geschoten en sommigen niet. De raadsman wil het dossier bestuderen en onderzoeken of de rijksrecherche en het Openbaar Ministerie terecht hebben vastgesteld dat de betrokken agenten zich op noodweer (zelfverdediging) kunnen beroepen. Uit die conclusie vloeit voort dat de agenten niet strafrechtelijk worden vervolgd.Moszkowicz en de ouders hebben als belanghebbenden het recht om het onderzoeksdossier in te zien. Zij willen van dat recht gebruikmaken. De ouders van de 19-jarige Van der Leeden zijn „van meet af aan achterdochtig geweest”, aldus Moszkowicz. „Zij zijn niet overtuigd van een noodweersituatie. Wel van een bedreigende situatie.”
Als die overtuiging na bestudering van het dossier ongewijzigd blijft, zal Moszkowicz een beklagprocedure bij het gerechtshof beginnen, om alsnog strafvervolging van de betrokken agent(en) te bewerkstelligen. Het hof kan in zo’n zogeheten artikel-12-procedure vervolging bevelen.
Het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) presenteert woensdag het onderzoeksrapport naar de strandrellen in Hoek van Holland. Het onderzoek richt zich onder meer op de voorbereiding van de politie op het strandfeest en de gang van zaken tijdens het feest.
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb gaf opdracht voor het onderzoek, dat plaatsvond onder voorzitterschap van Wim Deetman, de oud-burgemeester van Den Haag. In de commissie zitten verder Leo de Wit, voormalig officier van justitie in Amsterdam en Rotterdam, en Peter Vogelzang, de vroegere korpschef van Utrecht.
Het Openbaar Ministerie (OM) besloot dinsdag vijf agenten die gericht schoten, niet te vervolgen. Ze handelden uit noodweer, meent justitie. Inmiddels zijn 45 relschoppers aangehouden.
Een onderzoeksteam van de politie Midden- en West-Brabant voerde na het feest direct een zogenoemde ’quick scan’ uit. Daaruit bleek dat de politie wist dat hooligans naar het strandfeest zouden komen. Die informatie zou echter niet zijn doorgegeven aan de korpsleiding. De informatie was onvoldoende op waarde geschat, waardoor onvoldoende politiemensen aanwezig waren. Een commandant overwoog ondersteuning van de mobiele eenheid aan te vragen, maar zag daar uiteindelijk vanaf.