Politiek

Teruggefloten

Weer was er een relletje binnen de VVD. De minarettenmotie maakte vorige week heel wat los bij de liberalen.

Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdragen: Pieter Jan Dijkman, Kees de Groot
7 December 2009 12:08Gewijzigd op 14 November 2020 09:19

SGP-Kamerlid Van der Staaij had in een motie opgeroepen tot „wijze terughoudendheid” bij de bouw van „grote moskeeën en minaretten.” VVD-Kamerlid De Krom had zijn mening snel klaar. „Motie v/d Staaij is prima: houdt rekening met gevoelens, wees terughoudend, gebruik gezond verstand”, twitterde hij de wereld in. Duidelijke taal, de VVD zou de motie steunen.Diezelfde avond zocht het tv-programma Pauw & Witteman nog een VVD-Kamerlid voor de uitzending. De Krom was aan het dineren en had al wat glazen wijn op. Zijlstra dan maar. Die wilde wel en had eveneens een duidelijk standpunt: steunen die hap.

Maar toen ging het mis. Zijlstra zat al zo’n beetje in de schmink toen hij een telefoontje van fractieleider Rutte kreeg: „Halbe, jij gaat niet in die uitzending zitten, wij moeten er nog over praten.” Uit­eindelijk stemde de fractie tegen. Door het Zwitserse referendum had de SGP-motie een kwade reuk gekregen.

„Of ik Zijlstra heb teruggefloten?” Rutte knippert niet eens met zijn ogen. „Natuurlijk niet.” Zijlstra zelf wil er ook niet te veel over zeggen. „Ik werd op stel en sprong naar de studio gehaald, en ik was er op stel en sprong weg”, glimlacht hij. Eén ding wil hij nog wel kwijt: „Van der Staaij had een heel goede motie.”

PJD

Terughoudendheid
Ook bij de linkse partijen heeft de SGP heel wat losgemaakt met haar minarettenmotie. PvdA-partijvoorzitter Ploumen riep de SGP op „eerst eens na te denken over het vervreemdende effect van haar eigen opvattingen, voor ze naar een ander verwijst.”

En, schreef ze verder, SGP-leider Van der Vlies „moet zich realiseren dat in onze democratie iedereen gelijke rechten heeft, mannen én vrouwen. Hij is pas een échte aanwinst voor de democratie als hij dat ook in zijn eigen partij doorvoert.” GroenLinksfractievoorzitter Halsema deed zaterdag in een interview met het Nederlands Dagblad een duit in het zakje. „De SGP gebruikt godsdienstvrijheid als een principieel argument om vrouwen te mogen weigeren in volksvertegenwoordigende functies, terwijl ik me ernstig begin af te vragen of het zelf wel zulke liefhebbers zijn van godsdienstvrijheid.”

Halsema zei dat ze „buitengewoon veel moeite” heeft met de „selectieve verdediging” van de godsdienstvrijheid door de SGP. „Kwestieus gewoon.” Grondrechten, stelde ze, „moet je niet alleen verdedigen op een manier die je zelf goed uitkomt.”

SGP-Kamerlid Van der Staaij zag de ophef over zijn –bewust zeer zorgvuldig geformuleerde– motie vorige week hoofdschuddend aan: „Het is niet best”, concludeerde hij in zijn weblog, „als er kennelijk al zo veel terughoudendheid nodig is om op te roepen tot wijze terughoudendheid.”

Strategie
GroenLinks is klaar om te regeren. Dat stelde GroenLinks-leider Halsema op het laatste congres van haar partij. In november 2006 was de partij ook al in beeld, maar haakte toen af omdat CDA en PvdA er volgens haar de voorkeur aan gaven om met de ChristenUnie in zee te gaan.

CU-fractievoorzitter Slob krabbelde zich achter de oren toen hij dit las, want de gang van zaken was toch heel anders? Tijdens een bijeenkomst van zijn partij in de Alblasserwaard, dinsdag, deed hij uit de doeken hoe het wel ging.

„Nu even niet”, zei Halsema toen Balkenende en Bos haar als eerste benaderden. Als reden gaf ze op dat het niet voor de hand lag dat een coalitie gevormd zou worden uit drie partijen die bij de verkiezingen hadden verloren. Tegelijk sloot ze niet uit dat GroenLinks weer aan zou schuiven als het met de CU niets zou worden. „Dat was de strategie”, aldus Slob.

Volgens de ChristenUniefractievoorzitter heeft GroenLinks dus uit eigener beweging bedankt voor regeringsdeelname. En vervolgens wreef de CU-voorman nog even wat zout in de wond: „Het lijkt me dat de mededeling over regerings­bereidheid anderhalf jaar te vroeg of drie jaar te laat komt.” En: „Niet chic van haar om nu drie jaar later sip te doen alsof zij een blauwtje heeft gelopen. Zo’n poging tot geschiedvervalsing is geen goede binnenkomer op het moment dat je verkondigt klaar te zijn voor regeringsdeelname.”

In het Nederlands Dagblad van zaterdag kreeg Halsema alle gelegenheid om te reageren. Ze ontkent de lezing van Slob niet en komt niet verder dan een deemoedig: „De fout die ik destijds wellicht heb gemaakt, is dat ik overschatte hoe graag de PvdA met GroenLinks wilde regeren.”

Gedicht
Sinterklaas deed de afgelopen dagen goede zaken in het Haagse. Zelfs de SGP deed even mee.

Het CDA is nogal bezorgd over het verdwijnen van het kruis van mijter en tabberd en stelde schriftelijke vragen aan minister Plasterk van Cultuur. Maar die maakt zich er met een jantje-van-leiden van af. „Het sinterklaasfeest is een volksfeest met een complexe ontstaansgeschiedenis. Die is deels christelijk. Het kabinet heeft echter in de Bijbel geen Zwarte Pieten, noch schimmel, pepernoten of stoomboot kunnen ontdekken.”

In eerste instantie moesten de CDA-Kamerleden Schinkelshoek en Koppejan lachen om deze antwoorden, maar bij nadere beschouwing hadden zij graag toch wat meer inhoud gehad. De twee zijn namelijk echt bezorgd over de teloorgang van christelijke symbolen.

Maar gedichten rond sinterklaas blijven toch altijd het aardigst. Ze bieden mensen gelegenheid om op speelse wijze elkaar te complimenteren en te kritiseren.

SGP-Kamerlid Van der Staaij plaatste op zijn weblog een gedichtje van zijn neefje Arian, die alle gebeurtenissen van de afgelopen week door de ogen van sint bekeek: „Het was deze week geen pretje/ door je motie over het minaretje/ Een mug werd een olifant/en dat door een ‘kroonjuweel’ in Zwitserland/ Persoonlijk –ik ben een stukje christelijke folkore–/ kan jouw verhaal mij wel bekoren/ Vandaar vandaag geen megamoskee/ maar een megakerk te B/ Veel sterkte met je werk voor de SGP/ en voor mij dus liever ook een kerk dan een moskee/ Maar ja, ik lig ook al onder vuur vanwege mijn mijter met kruis/ dus mondje dicht, anders zit ik volgend jaar thuis.”

Agenda
De Tweede Kamer behandelt deze week de begrotingen van de ministeries van VROM en van Sociale Zaken. Morgen staat de eerste termijn van de begroting van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer aangekondigd. De afhandeling ervan staat voor donderdag aan het eind van de middag op de agenda. De eerste termijn van de begroting van Sociale Zaken zal woensdag aan de orde komen en op donderdagmorgen en -middag.

Donderdagmiddag vergadert de Tweede Kamer in commissie­verband over homo-emancipatie. De aangekondigde vergadering over de enkelefeitconstructie in de Algemene wet gelijke behandeling, volgende week maandagavond, is tot nader order uitgesteld

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer