VVD wil pensioensparen flink beperken
De VVD wil het belastingvriendelijke regime voor het sparen van aanvullend pensioen flink inperken.
Tweede Kamerlid Blok van de oppositiepartij wil zo voorkomen dat de verhoging van de AOW-leeftijd teniet wordt gedaan, omdat mensen nu zo veel aanvullend pensioen kunnen sparen dat ze toch op hun 65e of eerder kunnen stoppen met werken.Bovendien levert het een besparing voor de schatkist op van 1,5 miljard euro, aldus Blok vrijdag.
De VVD’er gaat hierover volgende week tijdens de behandeling van de begroting Sociale Zaken in de Kamer voorstellen doen. Hij hoopt zo de afspraken terug te draaien die de vakbonden in 2004 met het toenmalige kabinet-Balkenende maakten, na de grote demonstratie op het Museumplein in Amsterdam tegen beperking van vut- en prepensioenregelingen.
Blok vindt de manier waarop het kabinet de economische crisis en de gevolgen van de vergrijzing aanpakt „een aanfluiting.” De enige maatregel die wordt genomen, verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar, noemt hij „te laat, te weinig en te ingewikkeld.”
Het kabinet wil vanaf 2020 de AOW-leeftijd verhogen van 65 naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar. Dat geeft volgens Blok vakbonden alle tijd om de ingreep met werkgevers te repareren via aanvullende pensioenen.
Om dat te voorkomen wil hij het opbouwpercentage waarmee je fiscaal gunstig pensioen kunt sparen, verlagen van 2,25 procent naar 1,75 procent bij de middelloonregeling, die het meeste gebruikt wordt bij pensioen.
Om het conflict over vut- en prepensioen met de vakbeweging te sussen, heeft het kabinet mogelijk gemaakt dat mensen meer dan 70 procent van hun salaris mogen sparen. Alles wat werknemers meer sparen kunnen ze naar voren halen als vroegpensioen.
Nu kan iemand die veertig jaar heeft gewerkt volgens Blok ongeveer 90 procent van zijn gemiddeld verdiende salaris op een belastingvriendelijke manier bij elkaar sparen. De VVD’er wil dat met zijn aanpassing terugbrengen tot 70 procent.
Blok stelt dat VVD-plannen op het terrein van Sociale Zaken voor de langere termijn tot wel 10 miljard euro opleveren.