Griepepidemie op retour
BILTHOVEN/UTRECHT – De griepepidemie is op z’n retour, niet alleen in Nederland, ook in de omringende landen. Het aantal mensen met verschijnselen die duiden op de Mexicaanse griep is afgelopen week verder afgenomen. Het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnamen is gedaald ten opzichte van vorige week. Er overleden zes personen aan de griep.
Dat maakten het het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg Nivel vrijdag bekend.Vorige week meldde het RIVM nog 289 griepgevallen die in het ziekenhuis werden opgenomen. Deze week zijn dat er 227. Toen sprak RIVM-arts Jim van Steenbergen al van een positieve ontwikkeling.
Afgelopen week zijn zes mensen overleden als gevolg van de Mexicaanse griep, onder wie twee mensen die het virus opliepen dat resistent is tegen de virusremmer Tamiflu. Het gaat om een 2-jarige jongen, een 2-jarig meisje, een 40-jarige vrouw, een 54-jarige man, een 59-jarige man en een 67-jarige man.
Vier van deze mensen hadden al een zogeheten onderliggend lijden. De twee kinderen waren weliswaar ingeënt tegen de Nieuwe influenza A (H1N1), maar zijn ziek geworden in de tijd dat het vaccin werkzaam wordt. Het vaccin heeft enige tijd nodig voordat het optimale bescherming te biedt.
Het aantal intensive care-opnamen was afgelopen week veertien, de week daarvoor was dat nog 29. Prof. dr. Roel Coutinho, directeur van het Centrum Infectieziektenbestrijding van het RIVM, spreekt van een positieve ontwikkeling naar beneden wat betreft het aantal griepgevallen. Dat wil volgens hem nog niet zeggen die de epidemie over is. „Er kan een tweede golf ontstaan”, aldus Coutinho.
Bij de meeste mensen duurt de griep niet langer dan een dag of drie, meldt epidemioloog en huisarts Gé Donker, onderzoeker bij het Nivel.
Huisartsen zien vooral kleine kinderen met griep (0-4 jaar). In de 44 door de huisartsen ingestuurde en onderzochte neus- en keelmonsters van patiënten met griepachtige verschijnselen is in week 48 zestien keer (33 procent van de gevallen) de nieuwe influenzavariant AH1N1 aangetroffen.
Van een griepepidemie is sprake wanneer meer dan 50 op de 100.000 inwoners kampen met griepachtige verschijnselen. Dat is nog steeds in alle regio’s het geval. In week 48 rapporteerden de huisartsen van de CMR-Peilstations van het Nivel nog 87 op de 100.000 inwoners met griepachtige verschijnselen.
Inmiddels zijn honderdduizenden kinderen en volwassenen gevaccineerd. „De bijwerkingen van het vaccin vallen mee. Ze blijven meestal beperkt tot pijn in de arm waarin is geprikt”, stelt Donker.
Hij noemt het uitzonderlijk dat de epidemie veel vroeger is begonnen. Verder gedraagt die zich als normaal. „De piek is na vier tot zes weken en het ziet ernaar uit dat de totale duur een maand of twee zal zijn. Vergeleken met de normale griepepidemie is het aantal mensen dat is overleden relatief laag. Wel zijn het opvallend veel jongeren. Het valt op doordat ouderen relatief minder last hebben van deze griep. Bovendien springt het meer in het oog door de meldingsplicht bij overlijden. Normaal hebben we niet zo snel een overzicht van het aantal mensen dat overlijdt aan de griep.”