„Gletsjermeren Himalaya tijdbom”
Tientallen gletsjermeren in de Himalaya bedreigen de bewoners van het Himalayagebied. De gletsjers in de Himalaya smelten in recordtempo, waardoor gletsjermeren in Bhutan, India en Nepal overvol raken en op uitbreken staan.
Dat meldde het rapport ”The Cost of Climate Change” van het Wereld Natuur Fonds (WNF) deze week.De smeltende gletsjers leiden op korte termijn tot verwoestende overstromingen. Bij doorbraken in de afgelopen jaren werden bergdorpen weggevaagd, oogsten vernietigd en vielen doden.
Het aantal meren met een hoog risico op uitbreken, dat door WNF is geïnventariseerd, staat nu op 25 in Bhutan, 46 in India en 20 in Nepal. De landen proberen het tij te keren. Zo hebben 300 vrijwilligers het waterpeil in het Thorthormimeer in Bhutan 86 centimeter laten zakken.
Op langere termijn leidt de huidige overvloed aan smeltwater juist tot grote watertekorten. Alle belangrijke Aziatische rivieren, zoals de Yangshe en de Gele Rivier, zijn voor hun watertoevoer afhankelijk van het ijs in de Himalaya. De rivieren bepalen de dagelijkse watervoorziening van zo’n 2 miljard mensen in Azië.
Na de Noord- en de Zuidpool is het Tibetaanse plateau, dat omringd wordt door de Himalaya, in grootte de derde ijskap op aarde, met een oppervlakte van ongeveer 114.000 vierkante kilometer.
Bedreiging
De afgelopen decennia is het tempo waarin de gletsjers in het gebied smelten, sterk gestegen. Uit berekeningen van onder meer het IPCC –klimaatpanel van de VN– en metingen van het WNF blijkt dat de naar schatting 15.000 gletsjers in de Himalaya sneller slinken dan elders op de wereld omdat de temperatuur op deze grote hoogte sneller stijgt. Wanneer de afname in dit tempo doorzet, zal de ijskap naar verwachting over 35 jaar zo goed als verdwenen zijn.
„Klimaatverandering is al aan de gang. Hier en nu. Niet alleen onze natuur, maar talloze mensen voelen de gevolgen in hun dagelijks leven”, zegt Johan van de Gronden, directeur van het WNF.
„Door de veranderingen van het ecosysteem in de Himalaya worden miljarden mensen van de huidige generatie bedreigd. Water zal de inzet worden van grote conflicten. De kosten door de gevolgen van klimaatverandering zijn vele malen hoger dan de bedragen die we moeten investeren in maatregelen om de risicogrens van twee graden opwarming niet te overschrijden.”