EU krijgt bankentoezicht ’met tanden’
De EU–ministers van Financiën zijn het woensdag eens geworden over verbetering van het toezicht op banken en andere financiële instellingen. Er komen drie Europese waakhonden, voor banken, verzekeringen en effectenmarkten. Zij kunnen bindend optreden, ook als het gaat om beslissingen die de schatkist van een lidstaat geld kosten.
Minister Bos van Financiën toonde zich buitengewoon tevreden over het bereikte akkoord. „We krijgen toezichthouders met tanden, die ook kunnen bijten”. Weliswaar zou Nederland het hebben toegejuicht als de waakhonden nog meer tanden hadden gehad, maar Bos wees erop dat tot voor kort de besprekingen nog muurvast zaten. „Dit is een goede dag voor Europa, voor Nederland en de spaarders”.Vooral het Verenigd Koninkrijk had grote moeite met bemoeienis van EU–toezichthouders, vooral als het gaat om besluiten die financiële gevolgen kunnen hebben. Om de Britten over de streep te trekken, is afgesproken dat een land dat het niet eens is met de beslissing van een toezichthouder in beroep kan gaan bij de EU–ministers van Financiën.
Het kan dan redelijk makkelijk gelijk krijgen als er geen sprake is van een financiële crisis. In crisissituaties wordt het daarentegen een stuk lastiger om de beslissing van de toezichthouder terug te draaien.
Hoewel de besluitvorming van de EU–ministers woensdag niet unaniem hoefde te gebeuren, is Bos blij dat alle lidstaten (inclusief het Verenigd Koninkrijk) er zich achter hebben geschaard. „Er was ons veel aan gelegen de Britten mee te nemen. Londen is het financiële centrum van Europa”.
Volgens de minister kan door het verbeterde toezicht voortaan veel beter worden opgetreden in crisissituaties. Problemen als rond Fortis/ABN Amro en de IJslandse bank Icesave hadden als het verbeterde toezicht er toen al was geweest veel doelmatiger kunnen worden aangepakt, aldus Bos.
Het besluit van de EU–ministers moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement. Daarbij worden weinig problemen verwacht.