Van Middelkoop prijst ’verstandig’ plan Obama
De Nederlandse minister van Defensie Van Middelkoop is vol lof over de nieuwe strategie van de Amerikaanse regering voor Afghanistan. President Barack Obama van de Verenigde Staten heeft in zijn toespraak van dinsdagavond (lokale tijd) „een heldere en herkenbare visie over het vervolg van de missie in Afghanistan neergelegd", zo meent de bewindspersoon.
Van Middelkoop onderschrijft de prioriteiten die president Obama stelt, zoals de deadline van juli 2011, die deze heeft gesteld voor het begin van de terugtrekking van Amerikaanse troepen. De Nederlandse minister van Defensie liet in een woensdagmorgen afgegeven verklaring weten dat het „verstandig is dat Obama niet spreekt van een exit–strategie, maar wijst op een noodzakelijke transitie, waarin de verantwoordelijkheden worden overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten".„In Uruzgan kan Nederland mogelijk al volgend jaar de eerste stappen zetten in de overdracht van verantwoordelijkheden aan de Afghanen", aldus Van Middelkoop.
Van Middelkoop, die telefonisch op de hoogte was gesteld over de hoofdlijnen van de nieuwe Afghanistan–strategie door zijn Amerikaanse collega Robert Gates, vindt dat de regering van de VS met recht een beroep doet op de bondgenoten om ook extra troepen te leveren.
De Amerikaanse regering heeft een dringend appel gedaan aan NAVO–bondgenoten, waaronder Nederland, om net als de VS extra troepen beschikbaar te stellen voor de operaties in Afghanistan. De Telegraaf meldt woensdag dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton voor het eerst een officieel verzoek heeft ingediend bij haar collega Maxime Verhagen om langer in Afghanistan te blijven.
Van Middelkoop benadrukte in zijn verklaring dat de regering nog geen besluit heeft genomen over de Nederlandse bijdrage aan de internationale troepenmacht in Afghanistan na 1 augustus 2010, als de huidige missie in Uruzgan afloopt.
Eerder verklaarde het kabinet dat een nieuwe missie in de huidige grootte in ieder geval niet mogelijk is. Een Kamermeerderheid heeft al aangegeven dat zij wil dat alle militairen uit de provincie Uruzgan vertrekken. Nederland heeft op dit moment circa tweeduizend militairen gelegerd in Afghanistan.