Ter Horst boos over declaraties politiechefs
Politiecommissarissen blijken duizenden euro’s te declareren voor hun woningen en voor het draaien van piketdiensten. Minister Ter Horst is „onaangenaam getroffen.”
Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek afgelopen weekeinde dat korpschefs boven op hun salaris hoge vergoedingen ontvangen. Zo krijgt de korpsleiding nogal eens een tegemoetkoming voor woonlasten als na een verhuizing naar de nieuwe regio het oude huis nog niet is verkocht. Ook krijgen de chefs riante vergoedingen voor 24 uursbereikbaarheidsdiensten die kunnen oplopen tot 11.000 euro.Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken liet gisteravond in een persverklaring weten „onaangenaam getroffen” te zijn door het beeld dat oprijst uit het overzicht van toelagen en declaraties bij de politietop. Ze zal de korpsbeheerders aanspreken op de declaraties van de korpschefs en hun plaatsvervangers. „Het uitgangspunt daarbij is dat gedeclareerde kosten die niet binnen de regels passen, terugbetaald moeten worden.”
De bewindsvrouw zegt al met de korpsbeheerders in gesprek te zijn om de verschillen in arbeidsvoorwaarden voor de top van de Nederlandse politie gelijk te trekken. Daarbij geldt de zogenoemde Balkenendenorm als maximum en wordt er ook gekeken naar de regels die gelden voor topambtenaren.
Volgens de minister zijn de regels voor toeslagen en declaraties voldoende duidelijk en strikt. In de kern gaan ze uit van terughoudendheid, en moet elke declaratie maatschappelijk te verantwoorden zijn.
De korpsbeheerder, een van de burgemeesters in de politieregio, heeft binnen de regels ruimte voor eigen invulling. Hierdoor zijn er in het verleden verschillen ontstaan. Ter Horst wil bij het bureau van de Algemene Bestuursdienst een zogeheten toppolitiegroep oprichten. Die moet de korpsbeheerders gaan adviseren over zaken zoals werving, selectie en beloning.
Ook Kamerleden zijn verontwaardigd over het declaratiegedrag. „De minister moet de onderste steen boven krijgen, temeer omdat we vorig jaar ook al geconfronteerd werden met hoge toelagen bij de politietop. En toen is beterschap beloofd”, zegt CDA’er Cörüz.
RTL Nieuws vroeg de declaraties op van alle chefs en plaatsvervangende chefs van de 25 politiekorpsen in Nederland. De plaatsvervangend korpschef van Amsterdam, Gorissen, ontvangt jaarlijks bijna 12.000 euro voor het draaien van piketdiensten, waarbij hij 24 uur per dag bereikbaar moet zijn. Interim-korpschef Barendse werkte tot en met juni als tijdelijk hoofdcommissaris bij het politiekorps Twente. Drie maanden lang liet ze zich via haar managementadviesbureau inhuren voor 1400 euro per dag.