Binnenland

Lokale woonlasten stijgen

De gemeentelijke woonlasten gaan volgend jaar met gemiddeld 2 procent omhoog voor eenpersoonshuishoudens en met 1,8 procent voor gezinnen.

ANP
27 November 2009 10:22Gewijzigd op 14 November 2020 09:15
AMERSFOORT – De gemeentelijke woonlasten gaan volgend jaar met gemiddeld 2 procent omhoog voor eenpersoonshuishoudens en met 1,8 procent voor gezinnen. Foto ANP
AMERSFOORT – De gemeentelijke woonlasten gaan volgend jaar met gemiddeld 2 procent omhoog voor eenpersoonshuishoudens en met 1,8 procent voor gezinnen. Foto ANP

De stijging is beperkt, maar meer dan de 1 procent inflatie die het Centraal Planbureau (CPB) verwacht.Dat blijkt uit onderzoek waarvan de Vereniging Eigen Huis (VEH) de resultaten donderdag heeft bekendgemaakt.

De VEH vreest dat de gemeentelijke lasten na het verkiezingsjaar 2010 sterk zullen oplopen omdat gemeenten als gevolg van de economische crisis fors moeten bezuinigen. „Het gevaar dreigt dat tekorten worden afgewenteld op de burger”, aldus de belangenvereniging van huiseigenaren.

Volgend jaar ligt de onroerendezaakbelasting (ozb) gemiddeld 2 procent hoger dan dit jaar. De rioolheffing stijgt met 6 procent voor eenpersoonshuishoudens en met bijna 4 procent voor gezinnen.

De afvalstoffenheffing stijgt met gemiddeld minder dan 1 procent. De Vereniging Eigen Huis heeft een representatieve steekproef gehouden onder 102 gemeenten in Nederland.

De wijzigingen in de gemeentelijke belastingen verschillen sterk per gemeente. Zo schiet in Moerdijk de gemiddelde rekening volgend jaar met 71 euro (12 procent) omhoog.

In Rijswijk gaan huiseigenaren in totaal juist 5 procent minder betalen. Dat scheelt alleenstaanden gemiddeld 26 euro en gezinnen gemiddeld 35 euro per jaar.

Ook de absolute lasten lopen sterk uiteen. Zo betaalt de gemiddelde huiseigenaar in Koggenland volgend jaar 86 euro aan ozb, in Blaricum is dat 735 euro.

Voor het rioolrecht betaalt een doorsnee gezin in Rijswijk 54 euro per jaar, in Vlagtwedde bedraagt de rekening 306 euro, zo blijkt uit het onderzoek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer