Buitenland

China stelt reductiedoelen voor klimaat

KOPENHAGEN (ANP/RTR/AFP) – China heeft donderdag voor het eerst doelen gesteld voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgas. Peking wil de „intensiteit van CO2–uitstoot” verminderen met 40 tot 45 procent. De vermindering geldt ten opzichte van 2005 en moet in 2020 bereikt zijn.

26 November 2009 08:35Gewijzigd op 14 November 2020 09:14
KOPENHAGEN – De Chinese premier Wen Jiabao gaat volgende maand naar de klimaattop in Kopenhagen. Dat meldde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in China donderdag. Foto EPA
KOPENHAGEN – De Chinese premier Wen Jiabao gaat volgende maand naar de klimaattop in Kopenhagen. Dat meldde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in China donderdag. Foto EPA

„Dit is een vrijwillig besluit van de Chinese overheid. Het is een grote bijdrage aan de wereldwijde pogingen om klimaatverandering tegen te gaan”, aldus een verklaring van de overheid. Alleen China werkt met de term ’intensiteit van CO2–uitstoot’, waardoor niet duidelijk is hoeveel emissie de maatregel op jaarbasis zal schelen.De Volksrepubliek wil onder meer het gebruik van fossiele brandstoffen terugdringen, belasting heffen en investeringen doen om de doelen te halen. Peking noemt de gestelde doelen „bindend”. China stelt „pragmatisch en effectief internationaal samen te willen werken”, als een „verantwoordelijk land in ontwikkeling”, aldus een persverklaring van de overheid.

In de verklaring wordt ook weer gehamerd op de eis van China dat het Westen geld vrij moet maken voor landen die moeite hebben zich aan te passen aan de klimaatverandering. Ook moet het Westen schone technologie overdragen aan arme landen en ambitieuze reductiedoelstellingen stellen.

Het besluit van Peking werd al verwacht, omdat de VS woensdag lieten weten in 2020 ongeveer 17 procent reductie te gaan bewerkstelligen ten opzichte van 2005. VN–klimaatbaas Yvo de Boer reageerde verheugd op de besluiten van Washington en Peking. „De Amerikaanse toezegging voor een specifieke reductiedoelstelling voor de middellangetermijn en de Chinese toezegging voor acties kan twee van de laatste deuren openen voor een alomvattende overeenkomst”.

Volgens De Boer zijn de toezeggingen nog niet voldoende om te voorkomen dat de aarde de komende jaren minder dan 2 graden Celsius opwarmt. Vooral de rijke landen moeten volgens hem duidelijker zijn over financiële hulp voor landen die kampen met de gevolgen van klimaatverandering.

Eerder op de dag werd bekend dat de Chinese premier Wen Jiabao volgende maand de klimaattop in Kopenhagen zal bijwonen. Ook de Amerikaanse president Barack Obama komt een dag naar de Deense hoofdstad.

China en de VS zijn belangrijke spelers tijdens de top. Het zijn de grootste vervuilers ter wereld en ze hebben beide moeite zich te binden aan internationale regels.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer