Economie

ABN AMRO lijdt opnieuw verlies

Het Nederlandse deel van ABN AMRO heeft in het derde kwartaal een verlies geleden van 32 miljoen euro. Dat maakte de staatsbank woensdag bekend. In het tweede kwartaal werd nog een verlies geleden van 10 miljoen euro.

Redactie economie
25 November 2009 10:54Gewijzigd op 14 November 2020 09:14
AMSTERDAM – Het Nederlandse deel van ABN AMRO heeft in het derde kwartaal een verlies geleden van 32 miljoen euro. Dat maakte de staatsbank woensdag bekend. In het tweede kwartaal werd nog een verlies geleden van 10 miljoen euro. Foto ANP
AMSTERDAM – Het Nederlandse deel van ABN AMRO heeft in het derde kwartaal een verlies geleden van 32 miljoen euro. Dat maakte de staatsbank woensdag bekend. In het tweede kwartaal werd nog een verlies geleden van 10 miljoen euro. Foto ANP

Het verlies kwam vooral doordat ABN AMRO geld moest reserveren om zogenoemde slechte leningen op te vangen. Dat betekent dat bedrijven en consumenten niet in staat zijn leningen terug te betalen. Daarvoor zette ABN AMRO Nederland in het derde kwartaal 242 miljoen euro opzij.Minister Bos van Financiën stak vorige week nog eens 4,4 miljard euro in ABN AMRO. Het extra geld was mede nodig omdat de bank een boekverlies lijdt op de verkoop van dochter HBU en enkele andere activiteiten aan Deutsche Bank. Op last van de Europese Commissie zijn die verkocht. Het boekverlies van 800 tot 900 miljoen euro wordt in de cijfers over het vierde kwartaal verwerkt.

Eveneens in het vierde kwartaal zal ABN AMRO een voorziening moeten treffen voor de val van DSB Bank. Het Nederlandse depositogarantiestelsel, waarbij het spaargeld van mensen tot 100.000 euro is gegarandeerd, voorziet erin dat banken naar rato van hun omvang moeten bijdragen aan garanties. Hoeveel geld ABN AMRO kwijt is, werd niet bekendgemaakt.

Het deel van ABN AMRO dat de Nederlandse staat in handen heeft, is op dit moment formeel nog verweven met het deel van Royal Bank of Scotland (RBS). Er wordt gewerkt aan een splitsing. ABN AMRO verwacht dat die ergens in het eerste kwartaal van volgend jaar een feit is.

Oud-minister Gerrit Zalm staat aan het roer van het concern, maar ligt sinds de val van DSB Bank onder vuur vanwege zijn rol bij het bedrijf van Dirk Scheringa.

RBS heeft onder meer het internationale grootzakelijke netwerk van ABN in handen. Dit deel van de bank heeft in het derde kwartaal een verlies geleden van 873 miljoen euro.

Die activiteiten worden onder meer geraakt door „de volatiliteit op de financiële markten en kredietmarkten”, zo werd bekendgemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer