Staatssecretaris valt over ’tatoeagefolder’
Laat je burgerservicenummer op je arm tatoeëren, dan ben je nog makkelijker te herkennen. Een advies van die strekking staat in een folder die deze week bij een onbekend aantal Nederlanders op de deurmat lag. Het is bedoeld als een persiflage, maar staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken) kan er niet om lachen. Zij stapt naar de rechter, zei zij dinsdag.
De initiatiefnemers, een groep kunstenaars die zich Het Nieuwe Rijk noemt, willen met de actie waarschuwen voor de risico’s van een centrale database waarin de vingerafdrukken van alle Nederlanders moeten komen te staan. Sinds september moet iedereen die een nieuw identiteitsbewijs aanvraagt, verplicht zijn vingerafdrukken afstaan. Ongrondwettig en onnodig, vindt Het Nieuwe Rijk.Op de folder die de organisatie heeft verspreid, staat een logo dat sterk lijkt op dat van de rijksoverheid. Maar dat is niet de reden dat Bijleveld aangifte doet, liet haar ministerie weten. Welke wet Het Nieuwe Rijk zou hebben overtreden, is niet duidelijk. Het is volgens Binnenlandse Zaken aan het Openbaar Ministerie om vast te stellen of er sprake is van strafbare feiten en zo ja, welke.
Wel heeft Bijleveld laten weten dat zij de campagne smakeloos vindt omdat die doet denken aan de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Zij hoopt dat mensen beseffen dat de folder niet van de rijksoverheid afkomstig is en zich niet op het verkeerde been laten zetten.
Ook het Centrum Informatie en Documentatie over Israël (CIDI) ontving meerdere klachten over de folder. Volgens een woordvoerster van het CIDI leidt de folder tot boze en bange reacties. Bovendien blijkt uit telefoontjes die de organisatie krijgt, dat de folder erg geloofwaardig overkomt, aldus de zegsvrouw.
Het Nieuwe RIjk zelf noemt de aangifte „volstrekt kansloos, omdat het hier duidelijk een persiflage betreft". De organisatie vindt ook dat de reactie van Bijleveld aantoont dat het slecht gesteld is met de vrijheid van meningsuiting in Nederland. „We zijn ons ervan bewust dat deze actie aan gevoeligheden raakt, maar dit was nodig om een grote publieke discussie te starten", aldus Het Nieuwe Rijk.