Economie

Steun afbouwen is net koorddansen

Nu er steeds meer lichtpuntjes zijn die erop duiden dat het ergste van de financiële crisis achter de rug is, denken overheden na over wat een goed moment is om economische stimuleringsmaatregelen af te bouwen.

ANP
24 November 2009 10:09Gewijzigd op 14 November 2020 09:13

Te snel kan een double dip opleveren, te langzaam oplopende inflatieHet verkeerde moment kiezen, kan grote negatieve gevolgen hebben voor de economie. „Het is een soort koorddansen”, aldus hoogleraar financiële markten Sylvester Eijffinger.

Volgens Eijffinger stelt dit overheden voor een dilemma. „Als je te snel bent, bestaat het gevaar van een double dip, ofwel een W-vormige recessie. Als je te lang wacht, loop je het gevaar dat de inflatie oploopt. Het is heel moeilijk, je kunt vooraf lastig inschatten wat wijsheid is.”

Eijffinger denkt dat kapitaalinjecties die de Staat gaf aan banken weinig problemen opleveren. „Deze zijn zo duur, dat de banken ze zo snel mogelijk willen terugbetalen.” De exit van de overheid uit staatsbanken, zoals ABN AMRO/Fortis, gaat langer duren, denkt hij.

Als het gaat om grotere stimuleringspakketten van de overheid, zoals garantieregelingen en subsidies, verwacht Eijffinger dat de overheid in de loop van volgend jaar een start zal maken met het laten aflopen en terugtrekken ervan. „Je moet dat heel voorzichtig doen”, aldus Eijffinger, die denkt dat zo’n exercitie wel een jaar kan duren.

Vorige week wees de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, er al op dat overheden voor grote uitdagingen staan. Steun te snel afbouwen smoort economisch herstel, maar de beleidsmakers moeten ook de oplopende overheidstekorten aanpakken. Het instituut verwacht dat alle OESO-landen in 2011 in staat zijn steun terug te trekken.

De tijd is er nog niet rijp voor om ruimhartige steun van de Europese Centrale Bank (ECB) in te perken, zei ECB-president Jean-Claude Trichet gisteren. Volgens hem is de financiële crisis nog niet voorbij. Maar wanneer de tijd juist is mag er geen twijfel over bestaan dat de ECB zich wil terugtrekken, zei hij.

Het bepalen van het juiste moment, hangt volgens Eijffinger vooral af van cijfers over de economische groei. „Er is weer groei, maar de vraag is of die ook doorzet. Eén zwaluw maakt nog geen zomer.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer