Spanning Midden–Oosten neemt weer toe
Het leger van Israël en militanten uit de Gazastrook hebben elkaar dit weekeinde weer beschoten. Israëlische jachtvliegtuigen bombardeerden in de Palestijnse enclave een smokkeltunnel bij de grensplaats Rafah en twee locaties waar wapens zouden worden gefabriceerd.
De aanval, waardoor acht personen gewond raakten, had plaats in de nachtelijke uren. Volgens legerbronnen was sprake van een strafmaatregel in verband met een raket die zaterdag neerkwam nabij de plaats Sderot in het zuiden van Israël. Het projectiel was afgeschoten vanuit het door de radicaalislamitische Hamasbeweging gecontroleerde gebied.Niemand raakte gewond door de raketbeschieting. Van materiële schade was evenmin sprake.
Het Israëlische leger en Hamas waren vanaf eind december vorig jaar ruim drie weken lang betrokken bij hevige gevechten in de Gazastrook. Destijds viel het leger de enclave binnen vanwege aanhoudende raketaanvallen door militanten. Tijdens het offensief vonden circa 1300 Palestijnen de dood. Aan Israëlische zijde sneuvelden tien militairen. Daarnaast kwamen drie inwoners van Israël om het leven door raketexplosies.
Toen de strijdende partijen op 18 januari aangaven dat ze de gevechtsactiviteiten staakten, werd het relatief rustig in de regio. Wel beweert Israël sindsdien dat de militanten in de Gazastrook bezig zijn met het binnensmokkelen van wapens en raketonderdelen. Hamas stelt dat het geen raketten afvuurt op Israël. Andere organisaties zouden verantwoordelijk zijn voor de sporadische beschietingen.
Op het politieke vlak nam de spanning in het Midden–Oosten dit weekeinde eveneens toe. President Hosni Mubarak van Egypte haalde ongebruikelijk fel uit naar Israël. In een toespraak voor het Egyptische parlement verweet hij de Joodse staat de mogelijkheid tot vrede in het Midden–Oosten te ’vernielen’.
„Genoeg met uw koppigheid en uw manipulaties – ga in op de oproepen tot vrede", aldus 81–jarige Mubarak, die zondag een gesprek voerde met zijn Israëlische ambtgenoot Shimon Peres (86). Tijdens een gezamenlijke persconferentie riep Mubarak Israël ertoe op de verdere bouw van illegale Joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied te stoppen. Peres, die vooral een ceremoniële rol heeft, stelde dat de bouw van nederzettingen slechts een marginale rol speelt in het conflict met de Palestijnen. „Zelfs dit probleem kan worden opgelost door onderhandelingen en akkoorden".
Mubarak wil een vredesakkoord „dat een eind maakt aan het Palestijnse leed" en de oprichting van een Palestijnse staat binnen de grenzen van 1967, dus inclusief Oost–Jeruzalem. Egypte tekende in 1979 als eerste Arabische staat een vredesakkoord met Israël en probeert nu te bemiddelen in het Midden–Oosten.
Het conflict in het Midden–Oosten heeft de afgelopen twintig jaar aan bijna 8900 mensen het leven gekost. Veruit de meesten waren Palestijnen, zo meldde de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem zondag. Voor de Palestijnen was 2009 het bloedigste jaar, vooral door de acties van het Israëlische leger in de Gazastrook.