Bellen kan via meer netwerken
Het is technisch mogelijk om de mobiele telefonie in geval van storing op een ander netwerk voort te zetten. Als regelgeving dit niet zou tegenhouden, had dit deze week met de storingen bij Vodafone en KPN veel ongemak kunnen voorkomen.
PvdA-Kamerlid Van Dam drong er vrijdag in schriftelijke vragen op aan dat telecombedrijven hun netwerken meer gaan delen. Ook in geval van storing, zoals deze week, zouden de gebruikers gewoon kunnen blijven bellen.Van Dam dringt er bij staatssecretaris Heemskerk op aan erop toe te zien dat de bedrijven zelf hier afspraken voor maken. Doen ze dat niet, dan zou Heemskerk ze daartoe moeten verplichten. Ook bij elektriciteitscentrales is het zo dat de ene aanbieder van het netwerk van de ander gebruik kan maken.
Prof. Jaap baron van Till, lector telecommunicatie aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN), stelt dat dit technisch gezien tot de mogelijkheden behoort. „Er moet alleen worden gezorgd dat de adresgegevens van de klant ook bij het basisstation van de concurrerende aanbieder bekend raken.”
Volgens Van Till is er „al eens een plan gemaakt” om bij een ramp de netwerken voor elkaar open te zetten. „De vraag is natuurlijk wie bepaalt wat een ramp is. Het is niet automatisch zo dat een storing als die van deze week als een calamiteit moet worden aangemerkt.”
Van Till stelt voor „hiermee te oefenen. Je kunt namelijk ook in geval van een calamiteit tegen de capaciteitsgrenzen van het andere netwerk aanlopen.”
Ook Hans Brons, lid van het kenniscentrum telenetwerken aan de HAN, ziet wel technische kansen om de netwerken te delen. „Ook een buitenlandse bezoeker kan bij meerdere aanbieders terecht. Dat wordt keurig doorberekend aan de buitenlandse collega-onderneming.”
De reden waarom in het verleden is besloten dat er geen „nationale roaming” zou komen, is dat de toezichthouder Opta bang is dat dit de competitie belemmert. Brons: „Dan zouden de aanbieders niet meer overal stations hoeven te plaatsen, maar dat onder elkaar kunnen verdelen. Daarom houden de aanbieders de adresgegevens voor elkaar geheim en hebben ze alle afzonderlijk een landelijk dekkend netwerk.”
Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken praat eind volgende week met de telecomsector over de storingen. Het eventueel delen van het netwerk bij storingen door bedrijven, zoals Tweede Kamerlid Van Dam (PvdA) suggereert, vindt Heemskerk in eerste instantie een zaak van de sector zelf. Van Dam was zelf slachtoffer van de storing die het telefoon- en sms-verkeer van Vodafone platlegde. Beide storingen zijn inmiddels verholpen.
Vodafone stelt in een reactie dat netwerkdelen in zijn algemeenheid onderdeel kan zijn van de oplossing van een maatschappelijk probleem door het uitvallen van een groot netwerk. Ook KPN staat in principe „open voor goede voorstellen.”