Familieruzie
Familieruzies zijn nooit leuk. Mensen die nauwe banden met elkaar hebben en daardoor veel van elkaar weten, staan dan scherp tegenover elkaar. Kleine irritaties en grotere ergernissen die jarenlang onder de oppervlakte zijn gebleven, komen dan ineens boven water.
Zeker wanneer een van beide partijen de zaak naar buiten brengt, is er vaak geen redden meer aan. De vuile was ligt op straat en het duurt jaren voor dergelijke familievetes zijn bijgelegd of weggesleten.
Vaak is er sprake van een voor buitenstaanders onontwarbare kluwen van beschuldigingen over en weer, waarbij het uiterst moeilijk is om oorzaak en gevolg van elkaar te onderscheiden. Iets dergelijks doet zich thans jammer genoeg voor in de koninklijke familie.
Jarenlang was de omvang van ons koningshuis zeer beperkt. Wilhelmina was enig kind uit het tweede huwelijk van haar vader. Zij kreeg slechts een dochter. Daarmee hing wel het voortbestaan van het Oranjehuis aan een dunne draad, maar bij een familie van zo’n geringe omvang was de kans op familieruzies ook beperkt. Dat is nu anders geworden.
De kleinkinderen van Juliana zijn thans volwassen en voor een deel getrouwd. En net als in andere families wordt de ene schoonzoon of schoondochter met meer enthousiasme begroet dan de andere.
Zolang het daarbij blijft, valt het allemaal wel mee. Helaas is er in onze koninklijke familie thans sprake van een regelrechte rel, die in de media breed aandacht krijgt. De waardigheid van het Oranjehuis is daarbij in het geding.
In eerste instantie is de controverse rond de dochter van Irene en haar man een privé-zaak. Prinses Margarita geldt niet als mogelijke troonopvolgster en valt ook niet onder de ministeriële verantwoordelijkheid. Haar huwelijkskeuze was een privé-aangelegenheid. Kabinet noch parlement kwamen daar aan te pas.
Het feit dat de echtgenoot van prinses Margarita, Edwin de Roy van Zuydewijn, niet goed gevallen is bij haar ouders en de verdere familie, is voor het jonge paar uiteraard heel vervelend. Het wordt pas een politiek relevante zaak wanneer de leden van het Oranjehuis die wel onder de ministeriële verantwoordelijkheid vallen, zich in hun richting ernstig zouden hebben misdragen
In de ogen van het paar is dat inderdaad het geval. Leden van de koninklijke familie, waaronder koningin Beatrix, zouden zich hebben ingezet om De Roy van Zuydewijn zakelijk tegen te werken. Daardoor zou hij zijn hele familiekapitaal van enige miljoenen hebben verloren. Inmiddels dreigt hij met een forse claim tegen de staat of het Koninklijk Huis.
Door de SP-fractie, vanouds gekant tegen het koningshuis, zijn inmiddels vragen gesteld over deze zaak. Daar vindt men dat premier Balkenende onmiddellijk moet ingrijpen. Het staatshoofd wordt immers beschuldigd van onwettige praktijken.
Voorlopig lijkt het echter verstandiger om de zaak niet verder op te blazen. Familieruzies komen vaker voor. Ruzies in de koninklijke familie hebben automatisch een veel grotere nieuwswaarde dan in een doorsneefamilie. Zoals altijd is het ook hier de kunst om de schade beperkt te houden.