SP slaat uitnodiging koningin af
De voltallige Tweede Kamerfractie van de SP heeft bedankt voor een ontmoeting met koningin Beatrix. De informele gesprekken tussen het staatshoofd en Kamerleden vinden woensdag voor het eerst in tien jaar weer plaats. Maar de SP’ers blijven met zijn allen weg van de bijeenkomst in paleis Noordeinde.
„We zien er de noodzaak niet van in. Als wij over het Koninklijk Huis willen praten, dan doen we dat met premier Jan Peter Balkenende. Die is verantwoordelijk", stelt SP–Kamerlid Van Raak woensdag. De eerste vijftig Kamerleden gaan woensdag per bus naar het paleis, de komende tijd volgen nog twee groepen.Ook D66–leider Pechtold gaat niet. Hij twijfelt aan de „effectiviteit van een bijeenkomst met vijftig Kamerleden", aldus zijn woordvoerder. Collega–D66–Kamerlid Vander Ham gaat overigens wel. Ook bij GroenLinks laat een aantal parlementariërs verstek gaan vanwege drukke werkzaamheden.
SP’er Van Raak stoort zich ook aan de opzet van de bijeenkomsten. „De koningin houdt een praatje en vervolgens zit je daar met vijftig man. Dan krijg je toch geen gesprek?" Hij beklaagt zich ook over het feit dat Balkenende volgens hem nauwelijks met de Kamer het debat aangaat over zaken die het koninklijk huis betreffen.
Het koninklijk huis is de afgelopen maanden meerdere keren onderwerp van debat in de Kamer geweest. Zo moest Balkenende uitleg geven over het vakantiehuis van prins Willem–Alexander en prinses Màxima in Mozambique en moest het kabinet belastingconstructies van prinses Christina verdedigen.
De gesprekken met de vorstin zijn vertrouwelijk. Tot tien jaar geleden was het gewoonte dat parlementariërs langsgingen op het paleis. Nadat er uit de gesprekken was gelekt, werden de ontmoetingen gestaakt.
In 1999 waren Kamerleden loslippig geweest na een kennismakingsgesprek met Beatrix. De Volkskrant citeerde toen anonieme Kamerleden die meldden dat de koningin zich ergerde aan het cellenoverschot en dat ze niet blij was met plannen voor het referendum over burgemeestersbenoemingen. Ook zou ze gezegd hebben dat haar zoons vanwege de veiligheid liever gingen stappen in Londen of Brussel dan in Amsterdam.
Toenmalig Tweede Kamervoorzitter Van Nieuwenhoven tikte haar collega’s op de vingers. Ook premier Kok was er kwaad over.