Opinie

Gelijke behandeling

Het gelijkheidsdenken in Nederland is vooral een verbod op discriminatie geworden. Minister Hirsch Ballin van Justitie is daar niet blij mee. Dat liet hij deze week weten op een congres ter gelegenheid van het feit dat vijftien jaar geleden de Algemene wet gelijke behandeling (AWGB) werd ingevoerd. De bewindsman pleitte voor een heroriëntatie op artikel 1 van de Grondwet en kwam daarbij tot een, ook voor orthodoxe christenen, interessante gedachte.

13 November 2009 11:50Gewijzigd op 14 November 2020 09:08

Volgens Hirsch Ballin kan de AWGB er gemakkelijk toe leiden dat verschillen tussen mensen zo systematisch worden weggepoetst dat er een grijze eenvormigheid overblijft. Alsof iedereen hetzelfde moet zijn, denken en doen. Nee, zegt de minister, erken dat mensen in allerlei opzichten –qua ras, religie, leeftijd, geaardheid– verschillend zijn en gebruik het gelijkheidsdenken om het respect voor die verschillen te bevorderen. De samen­leving wordt er volgens hem sterker van als mensen zichzelf mogen zijn.De oproep van de justitieminister doet weldadig aan. Hij is een belangrijke correctie op de gangbare uitleg van het gelijkheidsdenken, die er in de praktijk toe leidt dat de hele samenleving onder de knoet van seculiere dogma’s door moet. In die visie is geloof iets voor achter de voordeur en moet het openbare leven volstrekt neutraal zijn. Volgens Hirsch Ballin kan dat niet. Hij heeft daarmee een punt. Laat de minister deze andere uitleg van het gelijkheidsbeginsel actief blijven uitdragen, want het kost veel energie om een eenmaal heersende opinie om te buigen.

Tegelijk houdt Hirsch Ballin eraan vast, geheel in de geest van artikel 1 van de Grondwet, dat mensen niet mogen worden uitgesloten op grond van ras, religie, leeftijd, geaardheid of wat voor kenmerk dan ook. Orthodoxe christenen stemmen daar van harte mee in, zolang het niet om geaardheid gaat. Zij vinden wel degelijk dat een homoseksuele leraar die wil gaan samenwonen met zijn vriend, ontslagen moet kunnen worden op een christelijke school, omdat zo’n levenswijze strijdt met de Bijbelse opvatting over relaties.

Deze visie botst met wat een andere minister, Plasterk, deze week ondubbelzinnig liet weten bij de behandeling van de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer: christelijke scholen mogen homo’s niet weren. Punt uit. Leg daar de eerdergenoemde uitleg van het gelijkheidsbeginsel van Hirsch Ballin naast. Op grond daarvan moeten orthodoxe christenen hun opvatting over homoseksualiteit kunnen uitdragen en vertalen in beleid, omdat die opvatting voortkomt uit hun religie en religie een wezenlijk onderdeel van het mens-zijn is. Maar, zegt een homoseksueel, dat is mijn geaardheid ook. Een ingewikkeld conflict.

Wellicht dat Hirsch Ballin zelf een klein stukje van de oplossing geeft. Op het congres in Utrecht deze week zei hij: „Mensen zijn verschillend, maar gelijk in waardigheid.” Die woorden lijken een open deur, maar zijn het waard om op het puntje van de tong geproefd te worden. Wie de homoseksuele levenswijze op grond van zijn religieuze overtuiging afwijst, kan tegelijk de mens met die geaardheid als gelijkwaardig accepteren. Sterker: de Bijbel wijst die weg.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer