Politiek

Ter Horst snijdt in overheidsfuncties

Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) gaat snoeien in het aantal functies bij de rijksoverheid. Op dit moment bestaan er 5000 verschillende functies. De minister wil dat aantal terugbrengen tot 50.

Binnenlandredactie
12 November 2009 10:06Gewijzigd op 14 November 2020 09:08

De maatregel moet de rijksoverheid flexibeler maken. „Het is helder dat je de flexibiliteit ontzettend vergroot als je het aantal functies vermindert”, zei Ter Horst woensdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer. Een ambtenaar kan zich dan moeilijker verzetten tegen een overplaatsing met het argument dat zijn nieuwe plek binnen de rijksoverheid niet aansluit bij de functie die hij nu vervult.Ter Horst zal haar voornemen om te snijden in het aantal functies binnenkort bespreken in de ministerraad. Daarnaast gaat ze met de vakbonden overleggen. De vrees van oppositiepartij PVV dat de ingreep extra geld zal kosten, deelt de minister niet. „Ik ga er vooralsnog niet van uit dat daar geld tegenover moet staan.”

De rijksoverheid moet ook flexibeler worden door ambtenaren niet langer in dienst te laten treden van een specifiek ministerie. Ter Horst wil dat ambtenaren straks in dienst komen van de rijksoverheid, zodat ze gemakkelijker voor verschillende departementen kunnen werken.

De Tweede Kamer sprak gisteren met de minister over plannen om de rijksoverheid te vernieuwen en af te slanken. Het kabinet wil het aantal rijksambtenaren met ongeveer 12.800 verminderen.

Regeringspartij CDA pleitte voor een vacaturestop om dat doel veilig te stellen. Ter Horst zei een vacaturestop niet te schuwen, maar ze wil departementen niet onnodig opschepen met deze zware maatregel. De ministeries van Algemene Zaken, Volksgezondheid, Binnenlandse Zaken en Onderwijs hebben al een soort vacaturestop ingesteld, aldus Ter Horst. Deze departementen trekken uitsluitend nieuw personeel aan als dat strikt noodzakelijk is.

Coalitiegenoot PvdA dringt erop aan „alleen in het uiterste geval” een vacaturestop in te voeren voor de overheid. PvdA-Kamerlid Heijnen noemde de maatregel „een paardenmiddel.”

CDA-Kamerlid De Pater zette vraagtekens bij de opmerking van Ter Horst dat er per saldo 12.800 banen afgaan. Dit omdat er in de tussentijd ook 6610 banen bijkomen. Ter Horst geeft toe dat het netto om een banenreductie van 6090 banen gaat, maar houdt vol dat het bruto om bijna 13.000 gaat. Want als ze niets had gedaan, waren er in 2012 in plaats van 6000 ambtenaren minder, ruim 6000 ambtenaren meer geweest.

De twaalf provincies gaven vorig jaar samen 237,4 miljoen euro uit aan personeel dat ze extern inhuurden. Dat concludeerde de SP gisteren na eigen onderzoek. Gemiddeld ging 24,1 procent van de totale personeelskosten van provincies op aan ingehuurd interim-personeel.

De vier grote steden gaven volgens berekeningen van de SP in 2008 in totaal 493,9 miljoen euro uit aan inhuur van externen, ruim 21 procent van de personeelskosten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer