VS boeken in 2002 recordhandelstekort
De Verenigde Staten hebben vorig jaar een recordhandelstekort van 435,2 miljard dollar (402 miljard euro) geboekt. Dat is een aanzienlijke stijging in vergelijking met de 358 miljard dollar in 2001.
Deze gegevens werden donderdag bekendgemaakt door het ministerie van Handel in Washington. „In feite betekent dit dat wij geld kwijtraken aan het buitenland. Die trend kan alleen omgedraaid worden als wij minder importeren of als wij meer exporteren, maar dan moet de dollar omlaag om onze producten concurrerend te maken”, zo meende marktanalist Ethan Harris van investeringsbank Lehman Brothers. Het groeiende handelstekort was niet het enige slechte nieuws donderdag.
Volgens het ministerie van Werkgelegenheid nam het aantal aanvragen voor werkloosheidsondersteuning vorig week toe tot 402.000. Dat is het hoogste niveau sinds eind vorig jaar. Verder stegen de producentenprijzen in januari met een verrassende 1,6 procent, voornamelijk als gevolg van de stijgende energieprijzen. Dit is de sterkste toename sinds januari 1990. Zonder de hogere energiekosten stegen deze prijzen met 0,9 procent, en ook dat is nog aanzienlijk meer dan was verwacht. Wanneer deze prijsstijging wordt doorberekend in de consumptieprijzen is er sprake van een duidelijke inflatiebevorderende trend.
De index van het economisch onderzoeksbureau Conference Board in New York daalde met 0,1 punt tot 111,2 punt. Het is de eerste keer sinds september vorig jaar dat dit cijfer daalt. De index van de Conference Board wordt beschouwd als een aanwijzing voor de economische ontwikkeling in de komende zes tot twaalf maanden.
Het was nauwelijks verrassend dat de dollar en de Amerikaanse beurs de gevolgen ondervonden van deze negatieve cijfers. De dollar verloor ten opzichte van de euro, de Zwitserse frank en de Japanse yen.