Economie

Spreekrecht voor ouders in rechtszaal

Ouders moeten namens hun kind in een rechtszaak kunnen vertellen welke gevolgen een misdrijf voor het leven van hun zoon of dochter heeft gehad.

ANP
11 November 2009 11:36Gewijzigd op 14 November 2020 09:07

Ook vertegenwoordigers van verstandelijk gehandicapten dienen namens het slachtoffer het spreekrecht te kunnen uitoefenen in de rechtszaal. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde gisteren een voorstel van oppositiepartij SP om het spreekrecht voor deze groepen uit te breiden.Sinds 2005 hebben alleen slachtoffers of eventuele nabestaanden het recht mondeling hun verhaal te doen tijdens een strafzaak. SP-Tweede Kamerlid Gerkens vindt dat te beperkt. Ze besloot de kwestie aan te kaarten nadat een vader tijdens een rechtszitting niet mocht spreken namens zijn mishandelde gehandicapte dochter, die daartoe zelf niet in staat was.

Staatssecretaris Albayrak (Justitie) maakte gisteren bekend dat ze voor een advies een wetsvoorstel naar de Raad van State stuurt waarin wordt geregeld dat mensen met hun advocaat kunnen afspreken dat ze geen vergoeding hoeven te betalen als ze hun rechtszaak verliezen. Wint de advocaat de zaak, dan mag hij vervolgens een extra hoog uurtarief in rekening brengen. De nieuwe wet verbiedt advocaten met cliënten af te spreken dat ze een percentage krijgen van de schadevergoeding die ze uit een rechtszaak weten te slepen.

Het kabinet heeft zich altijd verzet tegen ”no cure, no pay”, omdat advocaten daarbij een te groot persoonlijk belang in een zaak zouden krijgen. Daarom introduceert Albayrak nu het alternatief ”no win, no fee”.

Het parlement moet nog akkoord gaan met de voorgestelde aanpassingen. Die behelzen ook de regel dat geregistreerde advocaten die hun beroep niet uitoefenen uit het zogenoemde tableau worden geschrapt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer