Nederlands tekort moet snel onder limiet
BRUSSEL (ANP) – De Europese Commissie zal Nederland woensdag opdragen het overheidstekort weer snel onder de limiet van 3 procent van het bruto binnenlands product te krijgen. Waarschijnlijk kiest het dagelijks bestuur van de EU voor 2013 als termijn, verwacht minister Bos van Financiën.
„Ik heb de indruk dat Nederland niet disproportioneel anders wordt behandeld dan andere landen", zei Bos dinsdag na overleg met zijn EU–collega’s in Brussel. Maandag lekte al uit dat Frankrijk en Duitsland allebei van de commissie te horen zullen krijgen dat ze in 2013 weer onder de limiet moeten zitten.Bos sprak van „een uitdagende termijn, maar niet bij voorbaat onmogelijk". Andere EU–lidstaten zullen volgens hem veel grotere inspanningen moeten leveren om hun financiën weer op orde te krijgen.
Bos maakt zich wel zorgen over de bereidheid van sommige lidstaten om de aansporingen van de Europese Commissie op te volgen. Vooral de opstelling van Duitsland en Frankrijk, de twee grootste EU–landen, is belangrijk. Zij hebben al laten doorschemeren grote moeite te hebben met het tempo dat de commissie hen wil opleggen.
Bos zei anderzijds wel vertrouwen te hebben in de nieuwe Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble, een „politieke zwaargewicht”. Die acht zich volgens Bos gebonden aan de EU–regels om de overheidsfinanciën niet uit de hand te laten lopen.
„Grote consternatie” was er volgens Bos bij hem en zijn collega’s over Griekenland. Dat presenteerde onlangs cijfers waaruit blijkt dat het tekort van het land op ruim 12 procent uitkomt, twee maal zo hoog als kort daarvoor nog gemeld. De EU–ministers vragen zich af of hier sprake is van „verwijtbaarheid en fraude”, aldus Bos. Ook willen ze weten of de nieuwe cijfers nu wel kloppen.
Griekenland heeft de opdracht gekregen met beter statistisch materiaal op de proppen te komen en zijn tekort zo snel mogelijk terug te dringen. Sancties tegen Athene zijn niet uitgesloten.