Watersportbranche houdt de adem in
De watersportbranche houdt de adem in. Steeds somberder signalen over de wereldeconomie, heftig gedaalde aandelenkoersen, de dreigende oorlog tegen Irak en onzekerheid over de kabinetsformatie betekenen meestal niet veel goeds voor deze luxesector. De verwachtingen zijn uiterst gespannen.
Van 25 februari tot en met 2 maart staat de Amsterdamse RAI geheel in het teken van de watersport. Zeven hallen zijn gevuld met glimmende boten, snelle jachten en vele andere begerenswaardige artikelen. De 48e Hiswa biedt niet alleen de beginnende, maar ook de ervaren watersporter een breed aanbod van boten, accessoires, de laatste watersportkleding en informatie over exotische vakanties en vaargebieden.
De al geruime tijd kwakkelende wereldeconomie laat de watersportbranche uiteraard niet onberoerd. Toch hebben de botenbouwers, zoals ook sommige andere branches, te maken met het merkwaardige verschil tussen het vertrouwen van de consumenten en hun daadwerkelijk uitgaven.
Dat bleek dit najaar, toen het toch al niet zo best ging met de economie. De resultaten van de Hiswa te Water, in september, waren zelfs ronduit goed, zo blijkt uit de woorden van algemeen voorzitter van de Hiswa-vereniging J. D. Smit. De door de oosterburen georganiseerde Boot Düsseldorf, de grootste watersporttentoonstelling ter wereld, leverde daarentegen in januari weer wat minder goede resultaten op. Toch is Smit niet uitgesproken somber over de nabije toekomst. Veel zal afhangen van de ontwikkelingen in het Midden-Oosten en van de Amerikaanse economie.
Volgens hem staat de sector zelf pas aan het begin van een reeks nieuwe activiteiten, meestal in combinatie met andere markten. Smit noemt in dit verband de groeiende belangstelling voor en exploitatie van oude stadshavens en de belangstelling van de provincies voor watergebonden activiteiten. Hij wordt in zijn voorzichtig optimisme gesterkt door het animo van exposanten om deel te nemen aan de grootste watersporttentoonstelling van Nederland, de Hiswa. Begin december was alle beschikbare standruimte al verkocht.
Gevarieerd
De Hiswa is met name bekend vanwege het brede en gevarieerde aanbod. De bezoeker treft er honderden open zeilboten, kajuitzeiljachten, motorcruisers, sportboten, sloepen, visboten, bijboten en opblaasboten. In lengte variërend van 1,5 tot 16 meter. Het vorig jaar geïntroduceerde staalbouwpaviljoen krijgt dit jaar een vervolg. Hoewel er door de slechte marktomstandigheden minder deelnemers zijn, presenteren toch nog altijd elf bedrijven hun paradepaardjes. De staalbouw vindt daarnaast in toenemende mate een plaats op de regionale bootshow Boot Holland, die begin februari in Friesland is gehouden. Volgens een woordvoerster van de RAI vormt deze groeiende noordelijke watersporttentoonstelling echter geen concurrent voor de Hiswa. „Er zijn geen bedrijven die afhaken omdat zij een stand in Leeuwarden hebben ingekocht.”
In de RAI worden verschillende nieuwe jachten (With 420 Bowrider, Riffler by Jan des Bouvrie en de Streamline 30) en sportboten (BMB 32 Sport en de Ranieri Shadow en Atlantis) getoond. Aan een steiger met kajuitzeiljachten ligt de nieuwe Victoire 1270 met gewijzigd voorschip. Ook het casco van een nieuw te bouwen lemsteraak mag op belangstelling rekenen. Aparte vermelding verdient het eenpersoonsduikbootje van het Belgische bedrijf C-Quester.
Grootste primeur bij de motorjachten is de ETAP 1100 AC, het eerste motorjacht van de Belgische zeiljachtenbouwer. Het schip is het eerste onzinkbare motorjacht in zijn klasse.
Traditie
Een van de blikvangers is de ”Oranje”, die kroonprins Willem-Alexander en prinses Maximá ter ere van hun huwelijk cadeau kregen van de nautische Regenboogclub. De in 1931 gebouwde boot is de laatste drie jaar zorgvuldig gerestaureerd. Het is inmiddels een oude traditie dat de troonopvolger bij zijn of haar huwelijk van deze club een geschenk krijgt. Afgelopen zomer nam de prins het bijzondere geschenk in ontvangst. Hij maakte er direct een tocht mee.
De Hiswa organiseert verschillende nevenactiviteiten. Voor de jeugd is de aanwezigheid van Kameleondorp Terherne nieuw. Er is een Kameleon-vossenjacht uitgezet, die langs verschillende stands en activiteiten op de beurs leidt. Motorbootvaarders kunnen voor informatie over varen in binnen- en buitenland terecht bij de nieuwe motorbootclub van Delta Lloyd. Ervaren toervaarders dragen hun kennis op het gebied van techniek, onderhoud en reisinformatie over aan minder ervaren watersporters.
Traditiegetrouw vormt de Zeilen Jachtclub het ontmoetingspunt voor de actieve zeiler. Vaste programmaonderdelen zijn verder de Waterkampioen Waterbouw Bootdagen en het Zeehistorisch Paviljoen.
Hiswa 2003 beslaat in totaal zeven hallen van het Europacomplex van de RAI in Amsterdam. Alle grotere boten krijgen hun onderkomen in de centraal gelegen Europahal. Overige boten zijn in de omringende hallen terug te vinden. Op de balkons van de Europahal komen de aanbieders van kleding en accessoires te staan.
Kleine ramp
In verband met een grote brand in Medemblik, waarbij vorig jaar tachtig jachten in vlammen opgingen, heeft de Hiswa een informatieboekje over brand, brandpreventie en afhandeling na brand vervaardigd. De komende tijd worden ook regionale voorlichtingsbijeenkomsten gehouden. „Sleutelbeheer, openings- en sluitingstijden, opslag van gevaarlijke stoffen, bedrijfshulpverlening, veiligheidsinstructies, noodplannen en alarmering gaan onze klanten aan en vragen om een gezamenlijke inzet”, aldus Smit. Tijdens de tentoonstelling worden in de Hiswa-stand vanaf 25 februari ’kleine rampen’ geoefend.
De Hiswa is geopend van 25 februari tot en met 2 maart, op dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 12,50 euro voor volwassenen. Jongeren tot en met 17 jaar en houders van Pas 65 betalen 8,50 euro. Omdat de Hiswa door de week ook ’s avonds is geopend, kunnen bezoekers een speciale avondkaart kopen. Die is geldig van 18.00 tot 21.00 uur. De toegangsprijs bedraagt dan 8,50 euro.