Aanval heeft groter effect dan 11 september
Generaal Andrei Nivolayev
is bang dat militaire acties tegen Irak de internationale veiligheid zullen ondermijnen. Er zijn redenen genoeg om aan te nemen dat het nog slechts een kwestie van dagen is voor de Amerikanen een militaire actie tegen Irak zullen beginnen. De tijd waarin ze een andere beslissing hadden kunnen nemen, is verstreken. President George Bush bevindt zich inmiddels in een positie waarin hij zijn plannen om politieke, militaire of andere redenen heel moeilijk kan opgeven.
Feitelijk staat niet alleen de toekomst van Irak op het spel. De wereld zal anders zijn wanneer de militaire operatie tegen Irak is begonnen. De veranderingen zullen veel dieper doorwerken dan de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001. Maar het belangrijkste is dat een aanval op Irak de internationale veiligheid zal beïnvloeden, zo niet ondermijnen.
Steun
Ongeveer 90 procent van de landen weigert om Washington te steunen. Daarbij zijn belangrijke staten als Rusland, Frankrijk, Duitsland, China en India. Wanneer de VS militaire acties tegen Irak zullen ondernemen, zal dat een nieuwe ordening in de wereld tot stand brengen. Dat is het eerste punt.
Het tweede is dat Amerika het gehele systeem van internationale veiligheid zoals dat gehandhaafd wordt door de VN, zal benadelen.
Ten slotte zullen de Amerikanen toegang krijgen tot enorme olievoorraden. Experts zeggen dat de oliereserves in het gebied rond de Perzische Golf alleen al minstens 50 miljard ton is. Daar kunnen de VS vijftig à zestig jaar mee vooruit. Men kan slechts vermoeden wat er dan zal gebeuren op de wereldoliemarkt.
Het punt is dat de prijzen worden voorgeschreven door degene die de energiebronnen bezit. Ongetwijfeld zal de prijs van 30 dollar per vat de Amerikanen niet bevallen. Experts zeggen dat na een sterke stijging van de olieprijzen bij het begin van een militaire campagne de prijs van een vat olie mogelijk zal dalen tot 10 à 12 dollar. Als de campagne van de VS tenminste een succes wordt. Dat zal de economieën van de olieproducerende landen van Europa onmiddellijk verwoesten.
Terechtwijzing
Wat moet Rusland in deze situatie doen? Ik meen dat het land voor alles haar eigen belangen veilig moet stellen. En deze hangen samen met die van leidende Europese landen, en China en India. Zonder twijfel moet Rusland tot het bittere eind aan haar standpunt vasthouden en proberen de Amerikanen ertoe over te halen haar aanvalsplannen op te geven.
In zijn State of the Union maakte president Bush een opmerking in de richting van Parijs en Berlijn, NAVO-partners van de VS, toen hij zei: „Natuurlijk zullen we deze landen blijven raadplegen. Maar ik waarschuw u -en vergist u zich daarin niet- dat de uiteindelijke beslissing betreffende Irak genomen zal worden door de VS. En die zullen al hun militaire macht gebruiken voor dit doel.”
Dat is de prijs van het Euro-Atlantische samenwerkingsverband. Jullie mogen onze partners zijn, we zijn gelijk, maar het is aan ons om de beslissingen te nemen. Het lijkt alsof de president van de VS grootmachten als Frankrijk, Duitsland en andere NAVO-leden terechtwijst.
De wereld bevindt zich in een situatie waarin één land alles beslist. In Joegoslavië wilden de VS Milosevic kwijt, in Irak moeten ze Saddam Hussein niet. Noord-Korea en Iran zijn ook niet helemaal hun smaak. Hoeveel andere landen zullen ze nog verbinden met de ”as van het kwaad”, die dan later door hen verwoest zullen worden?
Onlangs nam het Russische parlement een resolutie aan die zijn positie ten aanzien van de situatie rond Irak verder verduidelijkt. Afgevaardigden van de Doema menen dat Rusland zich strikt moet houden aan de door de VN aangenomen resolutie.
Geen reden
Nu de media rapporteren dat de Amerikanen de Russen in kunnen laten stemmen met hun plannen, is mijn standpunt dat de president van de Russische Federatie, de Russische regering, en het ministerie van Buitenlandse Zaken moeten tonen dat Rusland op geen enkele manier onder druk gezet kan worden om dit te doen. Dat is het eerste.
Ten tweede wordt ons verteld dat, ook al worden we niet onder de vijanden van de VS gerekend, we zeker niet als hun vrienden gezien worden. Rusland staat een buitenlandse politiek voor die gericht is op toenadering tot de VS. Tegelijkertijd hebben de Russen nooit beweerd, en zullen ze nooit beweren, dat hun acties erop gericht waren om de hele wereld te beheersen.
VN-inspecteurs die verdachte instellingen in Irak inspecteren waar wapens geproduceerd of opgeslagen kunnen worden, spelen slechts een schijnrol. Gelet op alle ontwikkelingen heeft Washington het resultaat van hun werk helemaal niet nodig, hoewel ik er zeker van ben dat de Amerikanen geen reden hebben om te twijfelen aan de conclusies van de experts.
Gesteld dat de inspecteurs chemische en biologische wapens in Irak vinden, dan zou het land kunnen ontwapenen en zich daarmee schikken in de resolutie van de VN-veiligheidsraad. Dat zou geen reden zijn voor de VS, of voor een groep landen, om militaire acties tegen Bagdad te ondernemen.
Terroristische aanval
Als de VS hun militaire campagne tegen Irak beginnen, zullen de Irakezen niet in staat zijn wraak te nemen met nucleaire wapens. Intussen zei veiligheids-secretaris Rumsfeld namens het land dat wanneer het noodzakelijk zou zijn, de VS bereid zijn om nucleaire wapens te gebruiken om de gestelde doelen te bereiken.
Wanneer dit zou gebeuren, moet Washington niet verbaasd opkijken als de Arabieren, of misschien de Irakezen zelf, op zulke acties reageren met ontraditionele middelen, waaronder een terroristische oorlog. Een land dat van alle kanten aangevallen wordt, zal alle middelen die het ter beschikking heeft, gebruiken ter vergelding.
Natuurlijk zijn terroristische aanvallen op de burgerbevolking door Irakezen of Arabieren ongeoorloofd. Maar daarnaast kunnen er ook terroristische aanvallen worden uitgevoerd op militaire middelen, troepen of schepen. Dat hebben de Amerikanen meer dan eens meegemaakt.
De auteur is voorzitter van het defensiecomité van de Doema in Moskou.