Ook seizoensgriep eist kinderlevens
De Gezondheidsraad heeft maandagmiddag geadviseerd om ook jonge kinderen vanaf de leeftijd van zes maanden tot vier jaar te laten vaccineren. Daarnaast krijgen ook zwangeren vanaf de vierde maand het advies de prik te halen.
Waarom heeft de Gezondheidsraad tot deze uitbreiding van al bestaande risicogroepen besloten?Huisartsen en kinderartsen zien zich geconfronteerd met veel zieke kinderen jonger dan vijf jaar. Bij relatief veel kinderen is ziekenhuisopname nodig vanwege complicaties zoals een longontsteking of een tweede infectie veroorzaakt door ziekmakende bacteriën. De grotere kwetsbaarheid van jonge kinderen heeft te maken met het feit dat hun afweersysteem nog onrijp is. Bacteriën kunnen problemen veroorzaken doordat het immuunsysteem is overbelast door de griepaanval.
De Gezondheidsraad wijst daarnaast op een tweede reden om jonge kinderen te laten vaccineren. Er is sprake van een flinke toename van het aantal ernstig zieke jonge kinderen in het ziekenhuis. De grens van de opnamecapaciteit van de kinderintensivecare-units (PICU’s) wordt daardoor snel bereikt. Dat komt mede doordat in dit seizoen veel kinderen moeten worden opgenomen vanwege een infectie met het respiratoir syncytieel virus (RS-virus).
Baby’s tot zes maanden vallen buiten het advies. Wat is daar de reden van?
De vaccins zijn voor deze kleintjes niet geregistreerd en mogen voor deze categorie dus niet worden gebruikt. Als alternatief adviseert de Gezondheidsraad om huisgenoten van baby’s tot en met vijf maanden oud te laten inenten. Op die manier wordt het risico van blootstelling van de allerkleinsten aan het virus verminderd, stelt de raad.
Is het risico voor jonge kinderen op ernstige complicaties of overlijden bij de Mexicaanse griep groter dan bij de seizoensgriep?
Dat is een moeilijk te beantwoorden vraag. Precieze gegevens over andere jaren ontbreken. Tijdens de gangbare griepperiodes in de wintermaanden is er geen verhoging van de kindersterfte te zien. De Gezondheidsraad adviseerde in 2007 dan ook om kinderen geen jaarlijkse griepprik te geven. Wat niet wil zeggen dat er geen kinderen aan griep overleden. Ze werden echter niet geregistreerd, zoals nu wel gebeurt. Deskundigen gaan ervan uit dat ook in andere jaren incidenteel kinderen aan griep bezweken zijn.
Lopen kinderen verhoudingsgewijs meer risico dan ouderen?
Dat is nog maar de vraag. De epidemie is in Nederland nog maar net begonnen. Kinderen vormen een belangrijke overdrachtsbron, omdat zij de elementaire hygiëneregels niet handhaven. Ze duimen, niezen en hoesten er onbelemmerd op los. Dat kan een verklaring zijn voor het feit dat er in de beginfase van een epidemie verhoudingsgewijs meer kinderen ziek worden dan ouderen. Dat kan in de loop van de tijd echter veranderen.
Waarom krijgen zwangeren nu ook ineens het advies zich te laten inenten?
In eerste instantie was het nog onduidelijk in hoeverre gezonde zwangeren tot een risicogroep behoorden. Later werd duidelijk dat ook deze groep een verhoogd risico loopt. De gegevens waren echter zo beperkt dat de Gezondheidsraad zich niet waagde aan een expliciet advies.
Nieuwe gegevens uit het buitenland maken echter duidelijk dat aanstaande moeders vooral in het derde trimester van de zwangerschap een verhoogd risico lopen. Als zij moeten worden beademd, leidt dit volgens de Gezondheidsraad meestal tot beëindiging van de zwangerschap.