Binnenland

„Koppel ganzenvraatschade aan marktprijs”

Een akkerbouwer uit Sommelsdijk wil meer oogstschadegeld na een gevalletje ganzenvraatschade, bleek maandag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State.

Van onze correspondent
9 November 2009 20:03Gewijzigd op 14 November 2020 09:06

Een zwerm beschermde brandganzen streek in het voorjaar 2007 neer op de wuivende graanakkers van de Sommelsdijkse akkerbouwer Aart Baars. De ganzen vraten zoveel tarweplantjes op dat 18 procent van de oogst verloren ging.Baars mocht de ganzen niet afschieten en verjagen, dus diende hij een oogstschadeverzoek bij het Faunafonds in. Dat fonds keert schadegeld uit om onvoorziene en niet te bestrijden wildschade aan akkerbouwgewassen te compenseren. Baars kreeg een vergoeding van 16,5 cent per kilo verloren graan. Dat vond hij veel te weinig omdat in augustus 2007 de marktprijs voor wintertarwe intussen naar 22 cent de kilo was gestegen.

Tot 2007 rekende het Faunafonds altijd met de gemiddelde graanprijs van de voorgaande vijf jaren. Vanaf 2007 schakelde het fonds over op een nieuwe schadeberekeningsmethode waarbij ook de prijs van de graantermijnhandel werd verrekend.

Baars vindt die methode niet deugen. Tot en met 2006 schommelde de graanschadecompensatieprijs meestal rond de 11 cent per kilo. Maar in 2007 steeg de graanprijs wereldwijd door misoogsten elders. In 2008 tuimelde de graanprijs weer, omdat iedere akkerbouwer zich dat jaar vanwege de hoge graanprijzen in 2007 op de tarwebouw wierp. In 2008 lag de oogstschadeprijs zelfs boven de marktprijs waardoor het in sommige gevallen lucratiever leek om een mislukte oogst te hebben dan een geslaagde.

Baars had in 2008 ook last van ganzenvraat maar klaagt niet over het oogstschadebedrag van 2008. Wel klaagt hij over het te lage oogstschadebedrag van 2007. „Het gaat mij om het principe en niet direct om het geld. Het Faunafonds moet in het jaar dat de schade optreedt dichter bij de marktprijs zitten en er niet te ver afzitten,” zei de akkerbouwer.

Staatsraad D. Slump zei dat de Raad van State alleen maar bekijkt of de nieuwe oogstschadeberekening van het Faunafonds redelijk is. „We gaan niet op de stoel van het Faunafonds zitten en bepalen dat er mogelijk nog veel betere berekeningsmethoden zijn,” zei staatsraad Slump. Mocht Baars zijn zin krijgen dan hoopt hij ruim 100.000 euro meer oogstschadegeld te krijgen en het Faunafonds zal zijn oogstschadebeleid moeten herzien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer