IMF onderzoekt Tobintaks
ANDREWS – Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat een belasting op internationaal betalingsverkeer onderzoeken. Met de opbrengst daarvan kan een noodfonds worden gecreëerd dat kan worden aangesproken in het geval zich weer economische crises voordoen.
Dat zei de Britse premier Brown dit weekeinde tijdens een bijeenkomst van ministers van Financiën en centrale bankiers uit de landen van de G20 in Schotland.De belasting heeft veel weg van de zogenoemde Tobintaks, een wereldwijde heffing op kapitaaltransacties die de Amerikaanse Nobelprijswinnaar James Tobin in 1971 voorstelde. Eerder dit jaar pleitte ook de Duitse bondskanselier Merkel al voor een dergelijke heffing.
Voorstanders menen dat uit de belasting niet alleen een noodfonds kan worden gefinancierd, maar dat die ook gevaarlijke speculatie in valuta tegengaat en ervoor zorgt dat landen die niets met de oorzaak van een crisis te maken hebben er minder door worden geschaad. Tegenstanders denken dat de belasting funest is voor de wereldwijde circulatie van geld en daarmee voor de internationale handel.
Dat Brown zich achter de heffing schaart is opmerkelijk. Eerder was Groot-Brittannië een uitgesproken tegenstander van de Tobintaks. De Britten zagen er niks in om de financiële sector –die in het land van grote betekenis is wat betreft werkgelegenheid en groei– extra eisen op te leggen.
Wel benadrukte Brown zaterdag dat voor het invoeren van de taks overeenstemming vereist is tussen alle grote spelers in de wereldeconomie. „Laat me duidelijk zijn: Groot-Brittannië beweegt niet, tenzij anderen meebewegen”, aldus Brown.
Minister Bos van Financiën steunt het initiatief van Brown. „Een uitstekende gedachte”, zei hij zaterdag na afloop van de G20-bijeenkomst. De kosten van crises komen nu nog vooral op het bord van de belastingbetaler, aldus Bos.
Wel noemde de PvdA-leider de premie nadrukkelijk iets anders dan een Tobintaks. „We kijken nu naar een verzekeringsinstrument waardoor je de financiële sector zelf laat betalen voor de schade. Maar dat is geen algemene belasting op banken.”
Achtergrond van de heffing is voor Bos ook dat er een straf moet komen op slecht gedrag van bankiers. „Want die hadden we niet in het huidige systeem.” Daarbij blijven bestuurders, bankiers of topmensen in het zakenleven zelf buiten schot bij de risico’s die ze nemen.
Bos toonde zich ook tevreden over de afspraken die gemaakt zijn over het verzamelen van data van de grote economieën in de wereld, waaronder de Nederlandse. Die gegevens zullen op G20-toppen worden besproken, waardoor landen elkaar kunnen aanspreken op wereldwijde onevenwichtigheden.
Een van de verklaringen voor de economische crisis van het afgelopen jaar is namelijk de onevenwichtige groei in bijvoorbeeld China, waarbij China de overheidstekorten in de Verenigde Staten financierde.
Nederland is officieel geen lid van de G20, maar het mag sinds het uitbreken van de economische crisis wel aanschuiven bij de G20-vergaderingen. De G20 werd op de vorige top van regeringsleiders, in september in Pittsburgh, uitgeroepen tot het belangrijkste orgaan voor de coördinatie van de internationale economie. Tot de G20 behoren naast de traditionele grootmachten ook opkomende landen als China, India en Brazilië.