Topambtenaar eerste Deltacommissaris
Topambtenaar Wim Kuijken van het ministerie van Verkeer en Waterstaat wordt per 1 februari 2010 de eerste Deltacommissaris. Hij gaat de partijen aansturen die betrokken zijn bij het Deltaprogramma, dat de gevolgen van de verwachte stijging van de zeespiegel en van het peil van de rivieren op moet vangen.
Op voordracht van staatssecretaris Huizinga stemde het kabinet vrijdag in met de benoeming van de 56–jarige Kuijken, zo bevestigde verkeersminister Eurlings na de ministerraad. Kuijken is sinds april 2007 secretaris–generaal is bij het ministerie. Daarvoor was hij de hoogste ambtenaar onder de premiers Kok en Balkenende op het ministerie van Algemene Zaken. Ook op Binnenlandse Zaken bekleedde hij de hoogste ambtelijke post.Volgens Huizinga is Kuijken een „echte zwaargewicht", die zeer gewaardeerd en gerespecteerd wordt in Den Haag. „Hij weet heel goed hoe de hazen lopen. Daarnaast is hij heel aimabel en kan hij meedenken, en kent hij de politiek–bestuurlijke gevoeligheden om te kunnen doorpakken". Premier Balkenende noemde Kuijken „een uitstekende functionaris die zijn sporen heeft verdiend en bestuurlijke Nederland heel goed kent".
De Tweede Kamer drong er onlangs nog bij het kabinet op aan vaart te maken met de benoeming, die voor zeven jaar geldt. Kuijken laat weten dat hij zich „met passie" zal inzetten voor het veilig houden van Nederland en voor het zeker stellen van voldoende zoetwater.
Oud–minister Veerman pleitte als voorzitter van de Deltacommissie voor een sterke Deltaregisseur die er de gang in houdt en zware bevoegdheden krijgt. „Want bewindslieden komen en gaan", zei hij deze zomer in de Kamer. „Daarom spreken we nu ook van een Deltacommissaris", aldus Huizinga. Zij wijst erop dat Kuijken toegang krijgt tot de speciale ministeriële stuurgroep, die geleid wordt door de minister–president en waarin vijf ministeries vertegenwoordigd zijn. Kuijken moet verder nauw samenwerken met waterschappen, provincies en gemeenten.
Kuijkens eerste werkdag is volgens Huizinga symbolisch: „1 februari is de dag van de watersnoodramp in 1953".