Iedereen kijkt naar Delta Lloyd
Topman Niek Hoek van verzekeraar Delta Lloyd heeft dinsdagochtend met een hoopvolle slag op de gong de handelsdag op Beursplein 5 geopend. De koers werkte echter niet mee aan het feestje en sloot de eerste dag met verlies.
De beursgang van zijn Delta Lloyd dinsdag is de grootste van een West-Europees bedrijf sinds het uitbreken van de kredietcrisis. Marktpartijen kijken nauwlettend toe en hopen op een positief signaal.Met 16 euro per aandeel lag de prijs aan de onderkant van de verwachtingen. Voor de beursgang werd gemikt op een bedrag tussen de 15,50 euro en de 19 euro per aandeel. „Er is meer onzekerheid over financiële concerns, dat speelt een rol. Het is nog niet over”, aldus analist Paul Beijsens van zakenbank Theodoor Gilissen.
De aanwezigen hoopten dat de beursgang een signaal zou zijn van herstel, maar Delta Lloyd trof het gisteren niet. De Europese aandelenbeurzen stonden de hele dag in de rode cijfers. Het aandeel Delta Lloyd begon in de min en sloot uiteindelijk 3,2 procent lager, op 15,49 euro.
Vrijwel alle financiële concerns beleefden dinsdag een negatieve handelsdag. Branchegenoot Aegon noteerde 2,2 procent lager.
Voor de aandelen van Delta Lloyd is, ondanks de onrust op de aandelenmarkten, twee keer zo veel vraag als aanbod geweest. Er werden 63,5 miljoen aandelen verkocht, waarvan 90 procent aan institutionele beleggers, voor ruim 1 miljard euro.
Daarmee is het net niet de grootste beursgang van heel Europa dit jaar. Die eer is voor het Poolse energiebedrijf PGE.
Hoek zei na de slag op de gong tegen journalisten dat hij zich niet druk maakt over de val van het aandeel. „Een van de problemen met beursgangen is dat ze op de top van de markt plaatsvinden en er een hype is. Dat kan tot teleurstelling leiden.Dit is een goed niveau om in te stappen.”
Analisten van ING deelden die mening en gaven een advies aan beleggers het aandeel te kopen. Ze verwachten dat de prijs van het aandeel volgend jaar 20,50 euro is. „Delta Lloyd heeft een sterke positie in een competitieve markt”, aldus het analistenrapport.
Fusie
Analisten wezen onder meer op de mogelijkheden voor de verzekeraar om op overnamepad te gaan. Ze noemden verzekeraar ASR, sinds vorig jaar in handen van de Nederlandse staat, en eventueel een fusie met SNS Reaal. Hoek zei gisteren dat Delta Lloyd overnames kan gaan doen, als de kandidaten aantrekkelijk zijn.
Delta Lloyd, de vierde verzekeraar van Nederland, probeert al jaren onder de vleugels van het moederconcern uit te komen en verder te groeien. Deze zomer, terwijl de economie in de greep was van de recessie, verraste de verzekeraar de markt met zijn beursambities.
Delta Lloyds moederbedrijf, de Britse verzekeraar Aviva, blijft na de beursgang in het bezit van een meerderheidsbelang. Ongeveer 40 procent van de aandelen Delta Lloyd is genoteerd op de beurs. Gisteren was er een levendige handel in het aandeel: ruim 13 miljoen stuks werden verhandeld.
Voor de top van Delta Lloyd was de beursgang tevens een bonusfestival. De vier bestuurders krijgen ieder een bonus in aandelen ter waarde van een jaarsalaris. In totaal gaat het om een bedrag van meer dan 2 miljoen euro.