„Calvijn was zijn leven lang bijzonder geestelijk”
Niet over Calvijn praten, maar luisteren naar wat de kerkhervormer zelf te zeggen heeft. Dat is het doel van een reeks collegeavonden die prof. dr. J. Hoek de komende weken geeft aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) in Kampen.
Prof. Hoek is als bijzonder hoogleraar gereformeerde spiritualiteit verbonden aan de Protestantse Theologische Universiteit. In het kader van het vijfhonderdste geboortejaar van Johannes Calvijn houdt hij in november en december zes colleges over de spiritualiteit van de kerkhervormer.De kleinschalige bijeenkomsten zijn bedoeld voor zowel mensen van buitenaf als studenten en passen in een keuzeprogramma over de klassieke gereformeerde spiritualiteit.
Prof. Hoek is van plan om met de deelnemers teksten te bestuderen uit de Institutie en de commentaren van Calvijn. „Dit jaar is er al veel gesproken en geschreven over hem. Wij willen nadrukkelijk luisteren naar wat de reformator zelf te zeggen heeft.”
De eerste avond zal gaan over Calvijn en de Vroege Kerk. „Calvijn citeerde regelmatig kerkvaders als Ambrosius en Augustinus. Hij wilde hiermee de leer van Rome als een afwijking van de Vroege Kerk aan de kaak stellen en aantonen dat de Reformatie als een directe voortzetting van de vroegchristelijke kerk moet worden gezien. Tegelijkertijd heeft hij ook kritiek op Augustinus. De oudvader zou Bijbelse geschiedenissen te veel allegoriseren.”
Bij de behandeling van het thema ”Een orde van het heil bij Calvijn?” gaat prof. Hoek in op de verhouding tussen rechtvaardigmaking en heiligmaking bij de reformator. Een vraag die daarbij aan bod komt, is: gaat de wedergeboorte aan het geloof vooraf of vloeit die daaruit voort?
De hoogleraar wordt al jaren geboeid door de Geneefse kerkhervormer. „Calvijn is een gemeenschappelijke autoriteit in de gereformeerde gezindte. Hij overstijgt kerkmuren. Daarom staat hij voor mij op bijzondere hoogte. Hij steekt met kop en schouders uit boven latere theologen.”
Treffend vindt prof. Hoek dat de reformator zijn hele leven een diepe spiritualiteit heeft gekend. „De eerste editie van zijn Institutie in 1536 –Calvijn was 27 jaar oud toen hij die schreef– is al bijzonder geestelijk. Die diepgang heeft hij tot aan zijn dood in 1564 weten te behouden.”
Hoe verklaart prof. Hoek de buitengewone geestelijkheid van Calvijn? „Bepaalde gedachten van hem zijn afkomstig van Maarten Luther en Martin Bucer, maar ik denk dat je de echte oorzaak moet zoeken op een hoger niveau: Calvijn ontving op jonge leeftijd al bijzondere gaven van de Heilige Geest.”
Met zijn colleges hoopt prof. Hoek de luisteraars te stimuleren om „hun hele leven met Calvijn in gesprek te blijven. Er is genoeg van hem verschenen om te bestuderen.”
De colleges beginnen donderdagavond, op de PThU aan de Koornmarkt in Kampen.
Opgave kan via jhoek@pthu.nl.