Kamer wil onderzoek naar veevoerbranche
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er een onderzoek komt naar het functioneren van de veevoersector. Dat kan een onderzoek zijn dat door kamerleden zelf wordt uitgevoerd. Het is ook mogelijk dat de Kamer meer op afstand blijft en een instituut als de Voedsel en Waren Autoriteit opdracht geeft het onderzoek uit te voeren.
Donderdag beslist de vaste kamercommissie voor landbouw over de kwestie. Het is de bedoeling, zegt SGP-kamerlid Van der Vlies, ondervoorzitter van de commissie, dat „alle schakels in de hele kolom” onderzocht worden. „Er zijn nogal wat grondstoffenstromen waarop we als politiek en als samenleving weinig greep hebben.”
Directe aanleiding tot het onderzoek is het MPA-schandaal van vorig jaar: in varkensvlees dook een hormoon op dat daarin niet thuishoorde. Het bleek te zijn van dieren die verontreinigd voer hadden gegeten. Onlangs werd de consument opgeschrikt door een partij met dioxine besmet broodmeel dat in veevoer was terechtgekomen.
Een parlementair onderzoek zou na moeten gaan hoe nieuwe voedselschandalen voorkomen kunnen worden. Ook zou onderzocht moeten worden hoe de communicatie is tussen de departementen van Landbouw en Volksgezondheid en de Voedsel en Waren Autoriteit. Ten slotte wil het parlement ook de rol van boeren zelf in beeld brengen.
Demissionair landbouwminister Veerman is al bezig de problemen aan te pakken. Belangrijk instrument is voor hem een kaderwet diervoeder, die hij zo spoedig mogelijk in wil voeren. Voor de VVD is dat de reden om tegen een parlementair onderzoek te zijn: de liberalen vinden een studie voorbarig zolang de kaderwet er nog niet is.
Na de landbouwcommissie moet ook de hele Tweede Kamer nog over het voorstel stemmen, al was het maar omdat een parlementair onderzoek een aanslag doet op het budget van de volksvertegenwoordiging.