Economie

ABP overweegt soberder pensioenregeling

Het overheidspensioenfonds ABP bespreekt momenteel een aantal voorstellen voor de versobering van de oudedagsvoorziening. Vervanging van de huidige eindloonregeling door een middenloonpensioen is een van de opties. Het zijn de overheid en werknemers die uiteindelijk bepalen wat de inhoud van de pensioenen wordt.

ANP
18 February 2003 17:01Gewijzigd op 14 November 2020 00:08

Dat heeft een ABP-woordvoerder dinsdag bevestigd. Hij onderstreept dat niet alleen het bestuur het advies van de directieraad bespreekt, maar ook de pensioenkamer. Wanneer deze gremia het overleg afronden, kon de zegsman niet aangeven. „Dit zal niet in een half uurtje besproken zijn. De materie is complex.”. ABP is het grootste pensioenfonds van Nederland.

Het pensioen bij ABP bedraagt 70 procent van het laatstverdiende loon. Dat zou straks wellicht 70 procent van het gemiddelde salaris kunnen worden. De voorstellen zijn ingegeven door de gestage daling van aandelenkoersen op de effectenbeurzen, die ook de buffers van het ABP heeft aangetast.Het beheerd vermogen bedroeg eind vorig jaar 135 miljard euro, tegen 147 miljard eind 2001. Tegelijkertijd daalde de dekkingsgraad van 122 procent naar 103 procent. De dekkingsgraad geeft de mate aan waarin het fonds nu in staat is aan al zijn huidige en toekomstige verplichtingen te voldoen. ABP waakt over het vermogen voor 1 miljoen ambtenaren, 650.000 oud-ambtenaren en eenzelfde aantal gepensioneerden.

Mocht het ABP besluiten over te stappen naar het middenloonstelsel, dan zijn de ambtenaren niet de eersten. Uit gegevens van toezichthouder Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK) is de laatste vijf jaar onmiskenbaar sprake van een trend. Begin dit jaar stapte PME, het pensioenfonds voor 145.000 werknemers in de metaal- en elektrotechnische industrie, al over naar een middenloonstelsel.

Een discussie over eenzelfde wijziging is gaande bij PGGM, het pensioenfonds voor de werknemers in de zorgsector. „Maar we zijn nog niet in de fase dat we daarover concrete voorstellen doen aan het bestuur”, aldus een woordvoerder. PGGM is het op een na grootste pensioenfonds. Het beheerd vermogen was eind vorig jaar 45 miljard euro, 3,5 miljard minder dan twaalf maanden eerder.

PGGM vertegenwoordigt 1 miljoen werknemers, een half miljoen ex-werknemers en circa 180.000 gepensioneerden en vutters. De dekkingsgraad van PGGM lag eind vorig jaar op 106 procent tegen 124 procent eind 2001.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer