Kamer kritisch over invriezen eicellen
De Tweede Kamer staat kritisch tegenover het plan van het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) om eicellen in te vriezen van vrouwen die op latere leeftijd kinderen willen. Staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid voelt echter niets voor overheidsingrijpen.
De bewindsvrouw zegde de Tweede Kamer dinsdag tijdens een debat over het AMC-plan wel toe dat het ziekenhuis voorlopig niet tot de omstreden behandeling zal overgaan.Het AMC kiest daar zelf voor, omdat het eerst een advies wil afwachten van de CCMO, de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek. Deze commissie houdt toezicht op de toetsing van medisch-wetenschappelijk onderzoek met proefpersonen en adviseert of bepaalde behandelingen wel of niet ethisch verantwoord zijn.
Als het advies van het CCMO er is, zal de bewindsvrouw dit naar de Kamer sturen met haar standpunt erbij. De Tweede Kamer zal het debat over dit onderwerp dan voortzetten. Dan zal blijken of de Kamer Bussemaker tot overheidsingrijpen wil dwingen.
Het AMC-plan houdt in dat vrouwen die hun kinderwens willen uitstellen omdat ze nog carrière willen maken of omdat ze nog geen geschikte partner hebben gevonden, hun eicellen laten invriezen en deze op een later moment –uiterlijk tot een leeftijd van 45 jaar– na reageerbuisbevruchting laten terugplaatsen in de baarmoeder.
Vrijwel alle fracties plaatsten kritische kanttekeningen bij het AMC-voornemen, dat deze zomer bekend werd. CDA, ChristenUnie en SGP, waren in meer of mindere mate om principiële redenen afwijzend. CDA-Kamerlid Schermers legde de nadruk op de veiligheid. Er zijn geen onderzoeken bekend over de gevolgen van deze behandeling voor het kind.
Kamerlid Wiegman van de ChristenUnie vindt dat de discussie verschoven moet worden naar de vraag wat in het belang is van het kind in plaats van de vraag naar het recht op een kind.
SGP-fractievoorzitter Van der Vlies benadrukte de onwenselijkheid om huwelijk, voortplanting en zwangerschap uit elkaar te trekken.
Ook niet-christelijke fracties opperden bezwaren. PvdA-Kamerlid Arib heeft „medische bezwaren” tegen het AMC-plan, SP-Kamerlid Van Gerven bepleitte „een pas op de plaats.”
Staatssecretaris Bussemaker deelde mee dat het AMC-plan niet behelst dat iedere vrouw die dat wil van de mogelijkheid gebruik kan maken van het invriezen van haar eicellen en op latere leeftijd van reageerbruisbevruchting. Het gaat in eerste instantie om een wetenschappelijk onderzoek waaraan een zeer beperkt aantal vrouwen kan meedoen. Als de behandeling ooit breed toegankelijk wordt, gaan daar nog jaren overheen.