Verdubbeling collegegeld afgewezen
Politieke partijen en het onderwijsveld reageren afwijzend op een plan van Haagse topambtenaren om het collegegeld te verdubbelen tot zo’n 2900 euro per jaar.
Ook is er geen draagvlak voor de suggestie om de studiebeurs af te schaffen en studenten alleen een lening te verstrekken.
De fracties van CDA en PvdA, die met elkaar in onderhandeling zijn over een nieuw kabinet, wijzen de suggesties die de ambtenaren uit de Centrale Economische Commissie hebben gedaan, naar de prullenbak.
Het CDA is faliekant tegen de verhoging van het collegegeld tot 2900 euro per jaar. De PvdA ziet niets in het afschaffen van de basisbeurs. Daardoor zouden studenten uit gezinnen met lagere inkomens in de knel komen. Met het PvdA-kamerlid Crone valt wel te praten over de invoering van een zogenaamd sociaal leenstelsel. Daarbij betaalt de afgestudeerde zijn studie terug via een bepaald percentage van zijn inkomen. De sociaal-democraten zijn over dit punt in overleg met de Landelijke Studentenvakbond.
Staatssecretaris Nijs van Onderwijs, die lid is van de VVD, wijst erop dat het advies het werk van de commissie-Vermeend doorkruist. Die komt voor 1 juli op verzoek van de bewindsvrouw met een nieuw plan voor de studiefinanciering. Een advies over de hoogte van de collegegelden kan daar deel van uitmaken.
De onderwijswereld reageerde maandag direct afwijzend op de plannen van de topambtenaren. Volgens de Vereniging van Samenwerkende Universiteiten (VSNU) zal uitvoering van de plannen desastreus zijn. Volgens een woordvoerster betalen studenten in Nederland al het hoogste collegegeld van Europa. Bovendien moet Nederland in de toekomst juist meer investeren in het onderwijs: „De kennissamenleving vereist dat. Bovendien geeft Nederland in vergelijking met andere geïndustrialiseerde landen weinig uit aan onderwijs.”
De Landelijke Studentenvakbond spreekt van „een volledige uitholling” van het hoger onderwijs. In plaats van bezuinigingen zijn extra investeringen nodig. „Het is een strategische zet om juist op dit moment een bezuiniging van 700 miljoen euro naar buiten te brengen. Hiermee willen ze paniek zaaien, zodat de uiteindelijke besparing straks zogenaamd reuze meevalt. Daar moeten we niet intrappen”, aldus LSVB-voorzitter Noortje van der Meij.
Volgens het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) getuigt het advies van typisch kortetermijndenken. Op lange termijn zal het negatieve effecten hebben voor de economie.
Naar verluidt zou het ministerie van Financiën nog meer op het onderwijs willen bezuinigingen dan de commissie van topambtenaren. Zo wil het departement de OV-kaart voor studenten afschaffen, de masteropleiding van universiteiten niet langer bekostigen en leeftijdsgrenzen stellen voor deelname aan onderwijs.