Nettowinst Randstad stijgt 21 procent
Randstad heeft over 2002 een nettowinst uit gewone bedrijfsvoering behaald van 58,6 miljoen euro, 21 procent hoger dan het voorgaande jaar. Het uitzendconcern ziet echter nog geen overtuigend herstel in Noord-Amerika of Europa.
Na afschrijving van goodwill bedroeg de nettowinst over 2002 56,8 miljoen euro. „Het economisch tij was niet gemakkelijk in 2002. Maar Randstad heeft het jaar goed gebruikt en heeft kwartaal na kwartaal de bedrijfsprestaties weten te verbeteren”, aldus topman Ben Noteboom in een toelichting op de dinsdagochtend gepresenteerde jaarcijfers. Met name lagere rentelasten zorgden voor de winststijging.
Noteboom neemt formeel per 1 maart het roer over van Cleem Farla. Randstad maakte eind vorige week bekend dat de huidige bestuursvoorzitter om gezondheidsredenen terugtreedt en een rol krijgt als adviseur.
In de meeste landen behaalde Randstad een bescheiden omzetgroei, behalve in Duitsland, Nederland en Zwitserland. In deze landen nam de daling echter duidelijk af ten opzichte van de eerste negen maanden van het jaar. Noord-Amerika, goed voor een kwart van de omzet, vertoonde over de eerste drie kwartalen een daling van 8 procent.
Randstad waakt ervoor al te hard te juichen over de „kracht van het herstel” die uit de cijfers in het vierde kwartaal zou kunnen worden afgeleid. Over het vierde kwartaal bedroeg de omzet 1,37 miljard euro, een daling van 2 procent in vergelijking met dezelfde periode over 2001. De jaaromzet daalde in 2002 met 6 procent naar 5,44 miljard euro.
Ook het bedrijfsresultaat kwam lager uit. De 100,1 miljard euro over 2002 betekent een verslechtering van 4 procent vergeleken met het jaar daarvoor. In het vierde kwartaal van 2002 schoot het bedrijfsresultaat daarentegen omhoog naar 32,4 miljoen euro. Afgezet tegen het vierde kwartaal van 2001 houdt dat een stijging in van 70 procent.
Verder bracht Randstad in 2002 de nettoschuld met 49 procent terug tot 207,5 miljoen euro. De verkoop van onroerend goed leverde 65 miljoen euro op. Van de twee grootste Nederlandse uitzendbedrijven is Randstad met kostenbesparingen verder gevorderd dan Vedior. De branchegenoot maakte 6 februari een lagere omzet en een lagere winst over 2002 bekend.
De markt voor gespecialiseerd personeel, zoals it’ers en financieel specialisten, blijft zwak. Yacht, het bedrijfsonderdeel dat zich op het zogeheten professionalssegment richt, heeft het dan ook moeilijk. De omzet daalde vorig jaar met 14 procent. Randstad voert een programma door waarin bezuinigingen en het verminderen van het aantal eigen medewerkers en contractanten vooropstaan.
Bij de zogenoemde in-house services deed Randstad het goed. De omzet steeg meer dan 18 procent. Bij deze tak houdt het uitzendbureau kantoor bij grote klanten voor de planning van de werkzaamheden.
Voor een vooruitzicht over het komende jaar acht Randstad, dat zich met name op de markt voor lager opgeleiden beweegt, het economische tij nog te ongewis. In de toelichting stelt de uitzender „nog geen overtuigende tekenen van herstel in onze markten” te zien. „Trends op het gebied van autonome omzetgroei zijn momenteel vrijwel vlak.”