Kerk & religie

„Overheid erkent belang religie in integratieproces"

„Christenmigranten in Nederland dienen in het nieuwe thuisland maatschappelijke en politieke verantwoordelijkheid te dragen”, vindt June Beckx, tot nu toe het gezicht van Samen Kerk in Nederland (SKIN).

Ardjan Logmans
23 October 2009 09:26Gewijzigd op 14 November 2020 08:58
„Christenmigranten in Nederland dienen in het nieuwe thuisland maatschappelijke en politieke verantwoordelijkheid te dragen”, vindt June Beckx. Foto Hans Roggen
„Christenmigranten in Nederland dienen in het nieuwe thuisland maatschappelijke en politieke verantwoordelijkheid te dragen”, vindt June Beckx. Foto Hans Roggen

SKIN, overlegorgaan van migrantenkerken, belegt dezer dagen in Bosschenhoofd, bij Roosendaal, een conferentie voor politici en voorgangers uit zowel gevestigde als migrantenkerken. Beckx: „Dat die drie groepen met elkaar om de tafel zitten, is nieuw.”De conferentie, die gisteravond begon en tot en met morgen duurt, staat in het kader van het Europese integratieproject Miracle, dat loopt van begin 2009 tot 2011. Miracle staat voor ”Models of Integration through Religion, Activation, Cultural Learning and Exchange.”

Het project onderzoekt hoe migranten actief in de politiek en maatschappij van hun gastland kunnen meedoen. „Vanuit de politiek wordt ons vaak gevraagd waarom christenmigranten niet zichtbaar zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld moslims.”

Miracle wordt gefinancierd door het Europees Integratiefonds. Zes Europese landen doen eraan mee.

Het is uniek dat Nederland met SKIN een stichting heeft die migrantenkerken vertegenwoordigt, aldus Beckx. „In andere landen is vaak een soort raad van kerken aangeschoven. Dan heerst snel de gedachte: Wat kunnen wij als ‘witte kerken’ voor migrantenkerken doen? Zo is gelijkwaardigheid een stap verder weg.”

Dat religie een plaats heeft in een door Europa gefinancierd project, verbaast Beckx niet. „West-Europa is geheel geseculariseerd, maar migranten herkennen die situatie niet vanuit hun thuisland. En ontheemd in hun gastland worden ze steeds geloviger, merk ik in mijn werk. Het is goed dat de overheid dat ook inziet.”

De regering heeft de weg naar SKIN ontdekt, zegt ze. „Vroeger was de islam iets onbekends waar de overheid graag contact mee wilde. Nu dringt het besef door dat christenmigranten een bekende godsdienst aanhangen, maar cultureel ook een geheel andere achtergrond hebben.”

Er vinden besprekingen plaats om voorgangers van migrantenkerken tot justitiepastor te benoemen, aldus Beckx. De geestelijke verzorging is ondanks de verkleurende gevangenispopulatie nog steeds een blank bolwerk.

SKIN vertegenwoordigt 67 van de in totaal 1200 migrantenkerken in Nederland. De lidkerken verschillen qua geografische herkomst en kerkelijke kleur sterk van elkaar. Zowel een Ghanese kerk als de Scottisch International Church is aangesloten alsook kerken van gereformeerde tot oosters-orthodoxe en evangelische origine.

Nieuwe coördinator

De conferentie vormt een van de laatste activiteiten van Beckx. Per 1 oktober is ze officieel gestopt als coördinator van SKIN. Tot eind november werkt ze de nieuwe coördinator, de Irakees ir. Anmar Hayali, in. Beckx was vanaf mei 2002 bij SKIN werkzaam. „Ik ging me de laatste tijd steeds meer met mijn werk vereenzelvigen. Dan is het goed dat er een frisse wind gaat waaien. Zo verwacht ik dat Hayali jongeren bij SKIN zal betrekken.” Beckx vertrekt binnenkort naar Indonesië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer