Buitenland

Nieuwe Duitse wet tegen handel in de dood

Berlijn – De toekomstige Duitse regering van christen-democraten en liberalen wil de commerciële begeleiding van zelfdoding strafbaar stellen. Dat hebben de partijen CDU/CSU en FDP deze week besloten bij de coalitiebesprekingen.

Van onze correspondent
22 October 2009 11:39Gewijzigd op 14 November 2020 08:57
De toekomstige Duitse regering van christen-democraten en liberalen wil de commerciële begeleiding van zelfdoding strafbaar stellen. - Foto RD, Henk Visscher
De toekomstige Duitse regering van christen-democraten en liberalen wil de commerciële begeleiding van zelfdoding strafbaar stellen. - Foto RD, Henk Visscher

Met de beoogde wet willen de toekomstige regeringspartijen een scheiding aanbrengen tussen zorgverleners enerzijds en instellingen voor stervensbegeleiding op commerciële grondslag anderzijds. Tot nu toe is dat wettelijk niet geregeld.Het nieuwe wetsvoorstel is uitsluitend gericht op commerciële stervensbegeleiding, benadrukte de juridisch deskundige van de FDP en tevens beoogd minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. „De begeleiding van mensen die levensmoe zijn, van hen die niet meer verder willen leven, moet doorgaan, want die kan men nog adviseren om niet op de ‘klassieke’ manier zelfmoord te plegen maar met behulp van medicijnen”, aldus de politica.

Het idee voor de wet kwam vorig jaar in een stroomversnelling door de beruchte ‘zelfdodingsmachine’ van de Hamburgse ex-wethouder Roger Kusch. Kusch had kenbaar gemaakt een apparaat op de markt te willen brengen dat mensen kunnen gebruiken om zichzelf te injecteren met een dodelijke vloeistof. De rechter stak daar echter een stokje voor. De CDU nam daarop het initiatief voor een wet die de „handel in zelfmoord” strafbaar zou moeten stellen, maar kwam niet tot overeenstemming met de sociaaldemocratische SPD, de toenmalige coalitiegenoot.

Duitsers die ongeneeslijk ziek zijn en niet verder willen leven, wijken nu vaak uit naar buurland Zwitserland, waar ze bij de uitvoering van hun laatste wens ondersteuning krijgen van medewerkers van particuliere instellingen op het gebied van stervensbegeleiding, zoals Dignitates en Exit.

In Duitsland is hulp bij zelfdoding op zich niet strafbaar mits die op uitdrukkelijke wens van de betrokkene wordt geboden. De juridische situatie is in Duitsland echter onduidelijk. Aan stervensbegeleiding zal geen arts zijn vingers willen branden, uit angst zijn licentie te verliezen. Door medicijnen voor zelfdoding te verstrekken, handelen ze in strijd met de wet op de geneesmiddelen. Anders dan in Nederland, is in Duitsland alleen passieve stervenshulp toegestaan. Actieve stervenshulp blijft strafbaar bij onze oosterburen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer