Roep om hervorming Britse bank
De bankensector moet fundamenteel worden hervormd. Aan de huidige situatie waarin banken zo groot zijn dat ze niet mogen omvallen en dus gered moeten worden door de overheid, moet een einde komen.
Dit zei Mervyn King, de gouverneur van de Bank of England, woensdag.De hoogste man van de Britse centrale bank stelde dat het gebruik van belastinggeld om de banken te redden een groot gevaar met zich meebrengt. Als bankiers weten dat ze gered worden door de overheid, is dit een prikkel om meer risico’s te nemen, aldus King.
„Het aanmoedigen van banken om risico’s te nemen die resulteren in grote winsten en beloningen als dingen goed gaan en verliezen voor de belastingbetaler als ze slecht gaan, werkt verstorend.” Volgens King is deze situatie niet te rijmen met het feit dat banken als private partijen op de markt actief zijn.
De aanpassingen aan het bankensysteem hebben zich wereldwijd vooralsnog vooral geconcentreerd op de bonussen en de kapitaaleisen, de hoeveelheid eigen vermogen die een bank moet hebben. King suggereerde dat het beter is de eenvoudige financiële dienstverlening, zoals sparen en betalen, en risicovolle activiteiten op de financiële markten van elkaar te scheiden.
De laatste tijd gaan er meer stemmen op om het banksysteem fundamenteel te hervormen. De voormalige president van de Amerikaanse centrale bank Paul Volcker pleitte ook al voor een dergelijke scheiding.
Vorige week riep de Amerikaanse commentator Paul Krugman de Amerikaanse regering op tot meer maatregelen. „Als bankiers gokken met het geld van andere mensen, is het kop zij winnen, munt wij verliezen”, aldus de Nobelprijswinnaar in zijn column in The New York Times.
In veel westerse landen zijn banken met overheidsgeld overeindgehouden. De gedachte hierachter is dat zogeheten systeembanken niet mogen omvallen.
De Amerikaanse president Obama gaat de bonussen in het bedrijfsleven aanpakken, zo berichtte de NOS vanmorgen. De topmannen van grote bedrijven die de afgelopen tijd veel staatssteun hebben gekregen, moeten ongeveer de helft van hun beloningen inleveren. Het gaat onder meer om General Motors, Citigroup en de grote verzekeraar AIG. De regeling wordt binnenkort officieel bekendgemaakt.