Kerk & religie

„Zendingstaak nog lang niet af”

Wie doordrongen is van de bijbelse motivatie voor het zendingswerk en weet dat het overgrote deel van de wereldbevolking zonder het Woord van God leeft, kan maar tot één conclusie komen: er is nog veel te doen, de zendingstaak is nog lang niet af.

Van een medewerker
17 February 2003 10:43Gewijzigd op 14 November 2020 00:08
AMERSFOORT - De interkerkelijke zendingsorganisatie Interserve belegde zaterdag in Amersfoort een dag voor geïnteresseerden in zendingswerk. Interserve wil mensen ervoor interesseren om hun eigen beroep te gaan uitoefenen in een zendingssituatie. Interse
AMERSFOORT - De interkerkelijke zendingsorganisatie Interserve belegde zaterdag in Amersfoort een dag voor geïnteresseerden in zendingswerk. Interserve wil mensen ervoor interesseren om hun eigen beroep te gaan uitoefenen in een zendingssituatie. Interse

Jaap Bogaards, directeur van de zendingsorganisatie Interserve, zei dit zaterdag tijdens de jaarlijkse voorlichtingsdag van zijn organisatie.

Interserve is een zendingsorganisatie die in veel landen een afdeling heeft. De interkerkelijke organisatie doet niet aan kerkplanting en heeft geen eigen projecten, maar laat haar uitgezonden medewerkers aansluiten bij bestaande kerken of aanwezige andere organisaties. Jaap Bogaards is sinds enkele maanden directeur van de Nederlandse afdeling van Interserve. Daarvoor was hij aan Tear Fund verbonden en van 1998 tot mei 2001 werkte hij in Afghanistan.

Interserve hield zaterdag voor geïnteresseerden in de zending een informatiedag met een algemene inleiding en workshops. Ook waren medewerkers uit het veld aanwezig, die over hun werk vertelden.

Bogaards ging in op de opdracht tot zending. Zending is geen vanzelfsprekende zaak, stelde hij. „Daarom is bezinning op de zending altijd noodzakelijk. De reformatoren hadden nog geen zicht op de zending. Ook in de grote oosters-orthodoxe kerken leeft de zendingsgedachte niet. Onlangs werd er tijdens een uitzenddienst in een van de reformatorische kerken door de predikant gezegd: „De reformatorische kerken zijn nogal in zichzelf gekeerd en hebben de neiging steeds met zichzelf bezig te zijn.” In de liberale kerken groeit meer en meer de mening dat zending eigenlijk niet hoeft omdat de mensen in hun eigen religies gerespecteerd moeten worden en zichzelf wel kunnen helpen. Daarom moeten wij op deze voorlichtingsdag de vraag stellen: „Wat beweegt ons?””

Het antwoord komt volgens Bogaards allereerst vanuit het Woord van God. „God wil de relatie met alle mensen herstellen. Dit herstel is door Hem gewild. Het initiatief gaat van Hem uit. Hij houdt van iedereen: van Irakezen, Chinezen en Koreanen. Wij geloven en belijden dat de relatie alleen hersteld kan worden door het geloof in de Heere Jezus Christus. Hoe zullen ze anders geloven, als er niet over Hem verteld wordt? Ze moeten dus wel van Hem horen. Wij hebben die opdracht niet bedacht. Hij Zelf gaf dit bevel.”

Omdat die taak nog niet is volbracht, blijft Interserve doorgaan met het werk. Om dit te illustreren, gaf directeur Jaap Bogaard statistische gegevens over zending wereldwijd. De wereldbevolking telt twee keer zoveel niet-christenen als christenen. In Europa daalt het aantal christenen. Op alle andere continenten groeit het christendom sterk. „Het beeld dat vooral in islamitische landen bestaat als zou het christendom de westerse godsdienst zijn, is dus onjuist.”

In Azië is het aantal christenen in vergelijking met de totale bevolking van dit werelddeel gering. „Daar heeft de zending nog veel te doen”, aldus Bogaards.

Uit een voorlichtingsvideo van Interserve werd duidelijk dat in Derde-Wereldlanden toeristen worden gezien als vertegenwoordigers van het christendom. Hierdoor denken vooral islamieten dan christenen decadent zijn.

Interserve zendt haar werkers vooral uit naar de zogenaamde 10/40-zone. Dat is het gebied op de aardbol dat tussen 10 graden noorderbreedte en 40 graden zuiderbreedte ligt. Juist hier liggen de landen waar zending openlijk verboden is. In deze ’moeilijke’ landen, die voornamelijk islamitisch zijn, wordt de ingang via praktische beroepen gezocht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer