Tribunaal begint proces tegen Karadzic
DEN HAAG (ANP) – Het Joegoslavië–Tribunaal begint maandag met het proces tegen Radovan Karadzic (64). De voormalige president van Republika Srpska zal zich onder meer moeten verantwoorden voor zijn veronderstelde rol bij de genocide na de val van Srebrenica in 1995.
De voormalige politiek leider van de Bosnische Serven werd na een jarenlange zoektocht in juli vorig jaar opgepakt in Belgrado. In de hoofdstad van Servië leefde hij ’verscholen’ achter een lange baard en praktiseerde onder een valse naam, Dragan Dabic, de alternatieve geneeskunde.Karadzic kwam in 1992 in het wereldnieuws. Joegoslavië begon begin jaren negentig uiteen te vallen, toen eerst Slovenië en Kroatië zich losmaakten uit de federatie. Ook in Bosnië–Herzegovina werd de roep om onafhankelijkheid sterker bij de moslims, de grootste etnische groep in de deelrepubliek. De meeste etnische Serven daarentegen wilden liefst de band met Belgrado behouden, waar president Slobodan Milosevic de scepter zwaaide.
Nadat de moslims de Bosnische onafhankelijkheid hadden doorgedrukt, weekten de Bosnische Serven onder leiding van Karadzic op hun beurt gebieden in Bosnië die zij voor zichzelf claimden, los van het centrale gezag in Sarajevo. Het Bosnisch–Servische leger zou de hoofdstad zelfs meer dan drie jaar belegeren. Er heerste honger. Ook werd de stad vanuit de omliggende bergen beschoten met artillerie en door sluipschutters. Karadzic liet zich door tv–camera’s filmen terwijl hij rondleidingen gaf langs de kanonnen.
In gebieden in Bosnië waar de Serven de macht hadden gegrepen, werden moslims en Kroaten opgesloten in kampen. Beelden van uitgehongerde gevangenen gingen de wereld rond en waren mede de aanleiding voor de oprichting van het Joegoslavië–Tribunaal in 1993.
In 1995 werd in het Amerikaanse Dayton een vredesakkoord bereikt. Republika Srpska kreeg ongeveer de helft van het Bosnische grondgebied en een hoge mate van autonomie.
Karadzic verdedigt zichzelf in het proces voor het VN–hof in Den Haag. Hij heeft wel juridische bijstand, onder meer van de ervaren Amerikaanse advocaat Peter Robinson. Karadzic vroeg vergeefs om uitstel van het begin van het proces, omdat hij het dossier van meer dan 1 miljoen pagina’s nog niet heeft gelezen. De zaak wordt geleid door de vicepresident van het tribunaal, de Zuid–Koreaanse rechter Kwon O–gon.