Buitenland

Wereldwijd 1 miljoen kinderen gevangen

NEW YORK (ANP/RTR) - Onder de 10 miljoen mensen die wereldwijd in gevangenissen zitten, zijn zeker 1 miljoen kinderen. Sommige kinderen in gevangenissen zijn pas negen of tien jaar oud.

21 October 2009 06:17Gewijzigd op 14 November 2020 08:56
NEW YORK - Onder de 10 miljoen mensen die wereldwijd in gevangenissen zitten, zijn zeker 1 miljoen kinderen. Sommige kinderen in gevangenissen zijn pas negen of tien jaar oud. Foto EPA
NEW YORK - Onder de 10 miljoen mensen die wereldwijd in gevangenissen zitten, zijn zeker 1 miljoen kinderen. Sommige kinderen in gevangenissen zijn pas negen of tien jaar oud. Foto EPA

De meeste gedetineerden wereldwijd worden opgesloten onder onaanvaardbare omstandigheden die afbreuk doen aan de menselijke waardigheid.Dit zei de speciale VN-rapporteur inzake marteling en andere vormen van gruwelijke en onmenselijke behandeling en bestraffing, Manfred Nowak, dinsdag voor de pers in New York. Hij had net een rapport over ’vergeten gevangenissen’ aangeboden aan de Algemene Vergadering van de volkerenorganisatie.

De Oostenrijkse jurist heeft het afgelopen jaar weer tientallen VN- lidstaten bezocht en er deels schrijnende toestanden aangetroffen. Zo heeft de Nigeriaanse politie een ’martelkamer’ waar verdachten in hun benen worden geschoten en vervolgens zonder medische verzorging zwaar gewond achter worden gelaten. In de ruimte zijn meer dan honderd gedetineerden tegelijk aangetroffen, onder wie vrouwen en kinderen.

In Indonesië en Paraguay krijgen gedetineerden soms geen eten. Ook wordt hen soms gevraagd dagelijks een bedrag te betalen voor het ’verblijf’ in hun cel.

In Uruguay worden gevangenen soms jaren opgesloten in ’tinnen blikken’ waarin de temperatuur kan oplopen tot 60 graden. Gedetineerde kinderen mogen er soms 22 uur lang niet naar het toilet.

In sommige landen zijn gevangenissen overvol. Dat probleem speelt in onder meer Georgië, Nepal, Sri Lanka en Togo.

In veel Arabische landen is marteling schering en inslag in de gevangenissen. De meeste Arabische landen willen Nowak niet eens toelaten in hun detentiecentra. In gevangenissen in Jordanië was de Oostenrijker wel welkom.

Uruguay, Jordanië en Nigeria hebben toegezegd iets te doen aan de wantoestanden die Nowak heeft aangetroffen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer