Opnieuw vragen SGP over belastingdruk
De SGP wil verdere opheldering van staatssecretaris De Jager van Financiën over de ongelijkheid in belastingdruk tussen kostwinnersgezinnen en tweeverdienerhuishoudens.
De SGP heeft maandag aanvullende Kamervragen ingediend, nadat de partij in juli De Jager ook al om schriftelijke opheldering had gevraagd.De partij deed dit naar aanleiding van een artikel eerder dit jaar in deze krant waarin hoogleraar staats- en bestuursrecht Jos Teunissen becijferde dat een alleenverdienersgezin tot ruim 80 procent meer belasting betaalt dan een tweeverdienershuishouden met hetzelfde gezinsinkomen. Zet het kabinet de afbouw van de overdraagbare heffingskorting voor de niet-verdienende partner door, dan loopt dit verschil tot 2023 op tot 120 procent. Volgens Teunissen kan het Nederlandse belastingstelsel daarmee een toetsing aan de mensenrechten niet doorstaan. Ook de afbouw van de overdraagbaarheid van de algemene heffingskorting noemt de hoogleraar in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). De recente beantwoording door De Jager van de SGP-vragen acht de partij onvoldoende helder.
De SGP wil nu onder meer extra duidelijkheid over de vraag hoe het kan dat in het Nederlandse belastingstelsel de individuele draagkracht van gezinsleden bepalend is voor het belastingbedrag, terwijl bij de toewijzing van toeslagen (zoals de zorgtoeslag en het kindgebonden budget) via de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen (AWIR) juist het gezinsinkomen bepalend is.
Volgens de partij ontstaat daardoor de vreemde situatie dat „een alleenverdienersgezin ruim 4500 euro meer belasting betaalt dan een tweeverdienersgezin met hetzelfde inkomen, terwijl beide gezinnen hetzelfde bedrag krijgen aan zorgtoeslag en kindgebonden budget, omdat ze volgens de AWIR geacht worden dezelfde draagkracht te hebben.”